Ápolóképzés indul a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán

Felsőfokú szakápolói képzést indít a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai kara együttműködve a budapesti Semmelweis Egyetemmel, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházzal és Hargita Megye Tanácsával. A négyéves képzés elindításának részleteit péntek délelőtt ismertették a sajtóval a két felsőoktatási intézmény képviselői, valamint a helyi politikai vezetők.

Új lehetőségek, új távlatok az oktatás, tudományos kutatás terén címmel tudományos ülésszakot szervezett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem Doktori Tanácsa. Az eseményt Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora nyitotta meg, aki ezúttal online köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Balogh Zoltán, a Semmelweis Egyetem dékánhelyettese szólalt meg, aki ismertette, hogy milyen elképzelések és megfontolások alapján indítják akár már idén útjára a csíkszeredai szakápolói képzést.

Kiemelte: a budapesti orvosi egyetem a közel 250 éves tapasztalata révén azon van és lesz, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet segítse az ápolóképzés során.

Eleget tesznek a társadalmi igényeknek

– A Sapientia EMTE a rendszerváltást követő időszak egyik legfontosabb a magyarságot összefogó intézménye. Immár 20 éve fontos a székelyföldi magyar nyelvű felsőoktatás mind a magyar állam, mind a régió számára, és egy jól átgondolt és felépített nemzeti stratégia részeként működik. Az ápoló és asszisztensképzésben részesülő fiataljaink a megyei kórházakban fognak tudni elsőként elhelyezkedni. Fő célunk az egészségügyi ellátás színvonalát erősíteni, és ezzel is hozzájárulni majd a Hargita megyei emberek életszínvonalának emeléséhez – mondta a sajtó számára szervezett eseményen Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője.

Nemcsak infrastrukturálisan próbál fejlődni a csíkszeredai egyetem, hanem a humántőkéjét is igyekszik gyarapítani, illetve az intézménnyel szemben megfogalmazott társadalmi igényeknek is eleget tennének – jegyezte meg dr. Lázár Ede, a Sapientia dékánja.

– Együttműködésünk a Hargita Megyei Sürgősségi Korházzal néhány éve kezdődött – 2018-ban szerveztük az első közös konferenciát –, és az azóta is fennálló együttműködésnek köszönhetően ma kijelenthetjük, készen állunk, hogy Csíkszeredában is ápoló- és asszisztensképzés működjön. Ebben a fejlődésben jelentős szerepe van a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának, amely most és a későbbiekben is segít, hogy a saját lábunkon is megálljunk. Elkészítettünk egy akkreditációs csomagot, és úgy látom, hogy őszre már eredmény is lesz belőle. A kórházzal mindenképpen szorosabban fogunk együttműködni. Mi, a magunk részéről meglepődtünk azon, hogy rendelkezünk akkora helyi erőforrással, a korházban dolgozó kollégák – orvosok és ápolók – tekintetében, hogy a képzés közel háromnegyedét le tudjuk fedni, illetve tudjuk biztosítani az oktatást – fejtette ki a csíkszeredai dékán.

Az egyetem vezetője hangsúlyozta, gyakorlati megközelítésben mindennek óriási szerepe van, mert ez a Semmelweis Egyetem dolgát is jelentősen megkönnyíti. A társadalmi igényt és a szakma egyértelmű kijelentését figyelembe véve a Sapientia EMTE missziójaként tekint a régió kiszolgálására, ami a szakmai képzéseket illeti. A dékán felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző posztliceális ápolóképzéseket nyújtó intézményekkel együttműködéseket alakítanának ki azzal a céllal, hogy néhány éven belül ezt a szakot a Sapientia EMTE saját képzésén belül honosítsa meg azt. Kijelentette továbbá, hogy a székelyudvarhelyi asszisztensképzővel is együttműködést kezdeményeznének.

Hosszú folyamat egyik jelentős állomása ez

Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Korház menedzsere is az ápolóképzés fontosságát hangsúlyozta: „egy mérföldkőt sikerült elérni a székelyföldi egészségügyi ellátást illetően” – jegyezte meg.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének elmondása szerint tíz évvel ezelőtt két ambiciózus elképzelésük volt az egészségügyi ellátást illetően. Az egyik, hogy a megyét senkinek se kelljen elhagynia egészségügyi ellátás érdekében. A másik, hogy a mihamarabbi gyógyulás érdekében helyben legyenek a szakemberek.

– A hosszú folyamat és építkezés munkája beérni látszik a mai nappal. A megye mint a fenntartó szervezet a továbbiakban is igyekszik hozzájárulni a kórház folyamatos fejlődéséhez, hiszen most már a csíkszeredai kórház sem egyszerű sürgősségi korház, hanem egy klinika, ahol kutatások, tudatos szakmai fejlődés zajlik – mutatott rá a megyei önkormányzat elnöke.

A konferencia megnyitását követően a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház látogatása következett, az eseményt a tudományos előadások zárták.

Vlaicu Lajos