Állati jó terápia

Nemrég egy kedves interjúalannyal beszélgetve a kertjükben ott rohangált körülöttünk a kutyája. Az eb teljesen átlagosnak tűnt számomra, néha odajött és megszaglászott, kíváncsian nézett és leült a lábam elé.
Ahogy később megtudtam, nem akármilyen jószág ő, hanem terápiás kutya, aki a zeneiskolában tanító gazdáját segíti a munkában. Bár hallottam már az állatok által asszisztált terápiáról, mégis lenyűgözött a személyes találkozás, és a tény, hogy a kutya mindennap dolgozni jár – több órán át jelen van a zenefoglalkozásokon, és azokhoz a tanítványokhoz közeledik, akik lelkileg mélyponton vannak.
Ezek után már behatóbban kezdett érdekelni a téma, és utánaolvastam, milyen sokféle területen nyújtanak segítséget nekünk, embereknek a négylábúak. Olvastam egy terápiás macskáról is, aki optikus gazdájának segít azáltal, hogy szemüveget visel a gyermek páciensek érkezésekor, így ők is könnyebben megbarátkoznak annak viselésével. Bár sokszor nem tudatosítjuk, a mi családunkhoz tartozó három macska és két kutya is valódi örömforrások.
Bár semmiféle képzésen nem vettek részt, mégis végtelen empátiával rendelkeznek. Mindig azt a családtagot tüntetik ki figyelmükkel, aki éppen rosszkedvű, esetleg beteg vagy szomorú. Az állatoknak különleges képességeik vannak, és léteznek egyszerű módszereik arra, hogy egy nehéz nap után is jókedvre hangoljanak, mosolyt csaljanak az arcunkra. Tőlünk nyugatabbra lévő országokban az állatasszisztált terápiát iskolákban is alkalmazzák, különböző pszichés problémák, tanulási zavarok esetében jó eredményekkel. Bár iskolán kívüli tevékenységként a lovasterápia módszere térségünkben is elérhető a beszédhibás, figyelemzavaros, vagy fogyatékkal élő gyermekek számára, úgy gondolom, még mindig kevéssé elfogadott ez a lehetőség.
Talán túl egyszerűnek tűnik? Vagy banálisnak? Pedig éppen a lényegről szól: az őszinte kapcsolódásról, a feltétel nélküli szeretetről, a szavak nélküli kommunikációról. Pontosan azokról az értékekről, amelyek egyre kevesebb emberi kapcsolat alapjait képezik, és amelyekre mégis olyan nagy szükségünk lenne a zűrzavaros mindennapokban.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community