Videó – Állandó készültségben

A mentősök napját ünnepelték. Elismerés Fotó: Vlaicu Lajos

Az országos mentőszolgálati nap alkalmából a Hargita Megyei Mentőszolgálat dolgozói is ünnepeltek. Az eseményt a csíkszeredai megyeháza dísztermében tartották, ahol az ünnepi beszédeket és évértékelőt követően a mentőszolgálat valamennyi megyei munkatársát díjazták, sőt a végén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke meglepetéssel is készült.

Az országos mentőszolgálati nap alkalmából gyűltek össze a megyeháza dísztermében a Hargita Megyei Mentőszolgálat munkatársai. Romániában az első mentőautó 116 éve indult bevetésre, legalábbis, amint ez a hivatalos írásos feljegyzésekből kiderül, más források szerint már 1886-ban sor került erre, mondta dr. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója.
– Jó maszk nélkül ünnepelni, hiszen a tavaly kénytelenek voltunk viselni azt a járványhelyzet miatt. Köszönöm nektek, kedves kollégák, hogy évről évre magas szintű szolgáltatást végeztek. Fontosak az ünnepnapok, ugyanis ilyenkor vissza tudunk tekinteni az elmúlt évekre, és együtt tudunk örülni a hivatásunknak. A mentőszolgálat munkatársaiként éjjel-nappal, ünnepektől függetlenül, életeket mentünk. Igyekszünk maradéktalanul elvégezni e nemes feladatot, és hogyha nem sikerül – hiszen előfordul az életmentés során –, akkor mi, mentősök személyes kudarcként éljük meg ezt. Viszont kell és jó emlékezni a mögöttünk lévő munkás évekre, és erőt kell meríteni a továbbiakra. Köszönöm minden megyei mentősnek az önzetlen, áldozatokkal teli munkáját – intézte ünnepi szavait kollégáihoz dr. Péter Szilárd.
Dr. Domokos Iván, a mentőszolgálat medikális igazgatója elmondta, a tavaly összesen 339 kolléga teljesített szolgálatot a megyében, tizenhat ponton, és megyei szinten összesen hatvan gépjármű segítette a mentősök munkáját.
– Az elmúlt évben a leggyakoribb esetek, ahová a kollégákat a legtöbbször riasztották, rutinműveletnek számítanak. Az első három helyen az emésztési, az idegrendszeri zavarok és a különféle traumák okozta betegségek álltak. Továbbá számos érrendszeri zavar és láz miatt ellátásra szoruló páciens is volt. Mindemellett természetesen a koronavírussal is meg kellett küzdenünk és helyt kellett állnunk – fogalmazott az orvos.
Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője méltatta a mentőszolgálat munkatársait, illetve Isabella Prodan, Hargita megye prefektúrájának alelnöke is megköszönte az áldozatos munkát. Ezt követően átadták a Hargita Megyei Mentőszolgálatnál egész évben lelkiismeretesen dolgozó kollégáknak az elismerő okleveleket és emlékérmeket.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megköszönte a mentőszolgálat munkatársainak az egész éves helytállásukat, és biztosította őket arról, hogy a jövőben is számíthatnak a megyei tanács támogatására munkájuk zökkenőmentes végzése érdekében. Az ünnepség végén a megyeelnök két speciális betegszállító széket adott át a Hargita Megyei Mentőszolgálatnak. A székek a mentősök munkáját könnyítik, hiszen ezt használva a tömbházakból egy személy is le tudja majd vinni a beteget a lépcsőkön. Dr. Péter Szilárd megköszönte a megyei tanács segítségét, és elmondta, hogy az egyiket a csíkszeredai állomás kapja, míg a másikat a székelyudvarhelyi kollégáik.
– Még legalább nyolc darabra lenne szükség. A MOL Románia Zrt. felajánlotta, hogy kapunk ötöt, azokat augusztus 19. környékén, ha minden jól megy, átadják – mondta az igazgató. Kiemelte: minden autóhoz kellene egy, mert korábban ezt úgy oldották meg, hogy két mentőautóval mentek a riasztás helyszínére, hogyha a beteget le kellett hozni az emeletről. Borboly Csaba azt ígérte, hogy ha a MOL megvásárolja az öt széket, akkor a megyei tanács megszavazza, és ők megvásárolják a további hármat.
Az ünnepséget követően a város központjában elkezdődött a BLS és Stroke maraton, ahol ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérésre is várták az érdeklődőket.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community