Állami támogatásban részesül mindhárom Hargita megyei színház

Fotó: Figura Stúdió Színház

A helyi jövedelemadóból begyűlt összegek két százalékát fordítják olyan kulturális előadó-művészeti intézmények fenntartására és fejlesztésére, amelyek önkormányzati alárendeltségben működnek és nem kapnak egyébként állami finanszírozást. Hargita megye mindhárom önkormányzati fenntartású színháza részesül támogatásban – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter pénteken.

Erre meg is teremtették a szükséges jogi keretet még tavaly. „Azóta van lehetőség arra, hogy a decentralizált kulturális intézményeket támogatáshoz juttassuk” – nyilatkozta Cseke Attila.

A szaktárcavezető elmondta: „2021-ben jelentős támogatást sikerült biztosítani ezeknek az intézményeknek, most pedig kormányhatározattal ítéltük oda az idei, közel 270 millió lejes összeget 65 ilyen kulturális intézménynek. Ezt a programot a fejlesztési minisztérium finanszírozza és bonyolítja le” – mutatott rá.

A szaktárcavezető elmondta, a közel 270 millió lejből Hargita megyében a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Csíki Játékszín és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház összesen 4,6 millió lejes támogatásban részesül. A megyeszékhely társulata 2,3 millió lejt, az udvarhelyi színház 1,058 millió lejt, míg a gyergyószentmiklósi társulat 1,26 millió lejt kap.

A nagyváradi Szigligeti Színház 4,4 millió lejes finanszírozásban, a kolozsvári Puck Bábszínház 4,2 millió lejben és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház 4,3 millió lejes támogatásban részesül.

A szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának 6,3 millió lejes támogatást ítélt oda mai döntése értelmében a kormány, és a temesvári Csíki Gergely Állami Magyar Színház 4,3 millió lejes finanszírozásban részesül. Támogatást kapnak továbbá az aradi (4,3 millió), nagyváradi (4 millió), brassói (6,9 millió), kolozsvári (16,1 millió), marosvásárhelyi (8,2 millió), és a temesvári (8,8 millió) filharmóniák is.

Az odaítélt támogatás összege és leosztása megtekinthető a fejlesztési minisztérium honlapján.

Agerpres

: an accessible web community