Alkotás kötöttségek nélkül

Négy országból érkeztek résztvevők a FREE Camp-re, Budapestről Szkok Iván és Varga Edina, Bécsből Fazakas Csaba, Csíkszeredából Szabó Árpád, Dan-Ştefan Minea, Ioana Enescu és Dan Tudor Truică Bukarestből, Xiao Li pedig Tokióból. A részvétel mindig meghívás alapján történik, a tábor kurátora, Botár Zoltán gyűjti össze a csapatot. A művészek jövő szombatig alkotnak a Szakszervezetek Művelődési Házában.

ajanlom

[dropcap]M[/dropcap]ár kedden elkezdték berendezni a Szakszervezetek Művelődési Házának Márványtermét, hogy a FREE Camp-re érkezett művészek elkezdhessék a munkát. Bekerültek az asztalok, állványok, nejlonborítás védi a padlót. Tegnap délelőtt a művészcsapat nagyobb része már megérkezett, látogatásunkkor Szkok Iván budapesti művész éppen táncolni tanította a szintén Budapestről érkezett Varga Edinát. Szkok elmondása szerint egy néptánctáborból érkezett.
– A tánctáborban figyeltem meg, hogyan kéri fel a férfi a nőt, ez adta az ötletet, hogy más szemszögből rajzoljak. Korábban úgy festettek portrét, hogy volt a festő, a modell és közöttük a lap. De ha karhajlításba veszem a modellemet, a szemembe néz, ebből a szögből érdekes megörökíteni. Szeretném lerajzolni a néhány Erdélyben töltött nap élményét, a tánctábort, a csillaghullást. Az én ars poeticám, hogy minden reggel, amikor kinyitom a szemem, megszületik bennem a néző – mert a néző a fontos, aztán az alkotó.
– Free, azaz szabad a témaválasztás, a program kötetlen, tehát a művészek kimennek a szabadba, megfigyelik a tájat. Leadni egy kétdimenziós munkát kell majd a tábor végén. Az ide érkezők már megérett gondolatokkal jönnek, olyan témákkal, amelyek foglalkoztatják őket, és itt érlelik tovább, ebből alakulnak ki a képek. Olaj, pasztell, akril, szén, rajz – nagyjából ezekkel a technikákkal szoktak dolgozni, de lehet fotogramot, fotomontázst készíteni, szinte bármit. A dunaharaszti alpolgármester, korábban FREE Camp résztvevő, megkért, hogy készítsünk egy közös művet, amelyet majd egy ünnepségen mutatnak be Dunaharaszton. Közben elkezdődik a csíkszeredai dzsesszfesztivál is, elképzelhető, hogy azt is belevisszük a munkáinkba valamilyen formában – közölte a tábor szervezője, Botár László.
Munkaötletéről kérdeztük az egyik meghívottat, Varga Edinát:
– Azt szeretném kifejezésre juttatni a képeken, hogy mi az, ami nem tartozik a természethez, például ha kinézünk az ablakon, vannak ezek a kiálló vasoszlopok, amelyek egyébként kicsit ijesztőek is. Ezen gondolkodom, és várom, hogy inspiráljon a környezet.
A táborban készült alkotásokból augusztus 28-án kiállítás nyílik a Megyeháza Galériában, amelyre Feledy Balázs budapesti és Roxana Păsculescu bukaresti műkritikusokat is meghívták. A tárlat után az alkotások a Hargita Megyei Kulturális Központ kortárs gyűjteményét gazdagítják majd.

Györffy Ibolya