Alaposan megrongálta a hálózatot a vihar

Kidőlt oszlop Szentmárton határában. Itt biztosan elhúzódik a javítás

Jelentős mértékű károkat okozott az elektromos hálózatban a hétfő délutáni vihar Hargita megye több településén, a szolgáltató hibaelhárító csoportjai még kedden is ezek kijavításával foglalkoztak. Bélbor térségében közel ezer háztartásban még tegnap délelőtt sem volt áram.

Kidőlt oszlop Szentmárton határában. Itt biztosan elhúzódik a javítás
Kidőlt oszlop Szentmárton határában. Itt biztosan elhúzódik a javítás

[dropcap]M[/dropcap]egyeszerte kilenc trafóállomás még mindig áram nélkül vesztegelt és több helyen csak alacsony feszültség volt a villamos hálózaton kedden délelőtt, miután a hétfő délutáni vihar jelentős károkat okozott, több ezer háztartást hagyva áram nélkül. Bélbor térségében még tegnap délben is nélkülözni kényszerült az elektromos energiát mintegy 910 fogyasztó, Csíkszentmártonban pedig, miután öt villanyoszlopot kidöntött az erős szél, a derítőállomást kiszolgáló transzformátort generátorral kellett visszatáplálják.
– Kiterjedt munkafronton kellett dolgoznunk – mondta megkeresésünkre Molnár János, a villamossági vállalat főmérnöke. Tőle tudjuk, hogy a vihar miatt elszórtan udvarhelyi, Keresztúr környéki és gyergyói településeken is volt áramszünet. Gyergyószéki tudósítóink szerint egyébként egy faág szakította le azt a fővezetéket, amely Gyergyóújfalu és Gyer­gyó­csomafalva egy részét látja el elektromos árammal. Emiatt nem volt villany hétfőn délután és tegnap délelőtt a két település bizonyos részein, a hibát viszont sikerült elhárítani, és a szolgáltatás lapzártánkkor már zavartalan volt. Az áramkiesések azonban a csíki és bélbori zónában voltak gyakoribbak és hosszabban tartók.
– Csíkszereda szintjén is sokakat érintett a szolgáltatáskiesés. A Tudor lakótelepen volt a leghosszabb áramszünet, ott két vonalon történt meghibásodás, és nagyon nehéz volt beazonosítani. A Hétvezér negyedben egy trafóállomásban keletkezett üzemzavar, ott azért nem volt órákig áram – közölte a főmérnök. Azt állította, hogy a viharkárok elhárításán négy csapat dolgozott, de mivel sok helyen volt kiesés, ott kezdték, ahol több fogyasztót érintett az üzemzavar. Természetesen azok, akiknek hosszabb ideig kellett várniuk a szolgáltatás újraindítására, türelmetlenkedtek.
– Annyi bejelentés érkezett, hogy egy adott pillanatban már követni sem lehetett. Brassó sem tudta, már oda sem tudtak betelefonálni egy idő után a fogyasztók. Ezért hívogattak minket, de mi nem tudunk hibabejelentést fogadni, hiszen annak be kell kerülnie a számítógépes hálózatba – magyarázta Molnár.
Arra a kérdésre, hogy minden meghibásodást ki tudnak-e javítani kedd estig, azt válaszolta, hogy az alcsíki üzemzavart biztosan nem.
– Ott áramfejlesztőről egyelőre megoldjuk a trafó táplálását, de az oszlopok visszaállítása és a vonal kihúzása több időt vesz igénybe. Már annak is örülnék, ha az idő hagyná, hogy a nap végéig a kidőlt oszlopokat felállítsuk – mondta Molnár János.

Forró-Erős Gyöngyi