Alapítványi támogatásból újult meg a gyermekosztály Gyergyóban

Barátságos környezetben gyógyulhatnak a gyerekek Gyergyószentmiklóson | Fotók: Barabás-Pál Hajnalka

Megújult és barátságosabbá vált a Gyergyószentmiklósi Városi Kórház gyermekambulanciája, illetve a gyermekosztály néhány terme. A mintegy harmincezer eurós beruházás a Salvați Copiii România (Mentsétek meg a gyermekeket) alapítvány jóvoltából valósult meg.

Már harmadik alkalommal segít a gyergyószentmiklósi kórháznak az országosan ismert Salvați Copiii România alapítvány. Ezúttal a sürgősséget újították és szerelték fel teljesen, játéksarkot is kialakítottak, hogy a gyermekek barátságosabb körülmények közé érkezhessenek. A gyermekosztályon a sürgős esetek ellátására fenntartott termet és egy kezelőt újítottak fel.

– Azt szerettük volna elérni, hogy az ide kerülő gyermekeket barátságos körülmények fogadják – mondta Gabriela Alexandrescu, az alapítvány elnöke a beruházás átadóján.

A gyermekosztályon azon igyekeznek, hogy minél kedvezőbb feltételeket, barátságos környezetet biztosítsanak az ápoltaknak, mondta dr. Nagy Annamária osztályvezető főorvos.

– Számunkra nagy segítség ez a felújítás. Azt a félelmet, nyugtalanságot segít leküzdeni, amit a gyermek érez, ha kikerül az otthoni környezetéből, és amúgy is nyűgösebb a betegsége miatt – mutatott rá a főorvos. Mint részletezte, szeretnék elérni a későbbiekben, hogy a teljes osztályt hasonlóan felújítsák.

Az átadón Fülöp Enikő kórházmenedzser, illetve a helyi önkormányzat képviselői is köszönetet mondtak a támogatásért.

A Mentsétek meg a gyermekeket szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Fő célkitűzésük, hogy az összegyűjtött adományokból a gyermekelhalálozást csökkentő, a kisgyerekeket és az édesanyákat támogató, felvilágosító és gyermekvédelmi programokat valósítsanak meg, ugyanakkor különös figyelmet fordítanak azokra a kiskorúakra, akik szülei külföldön dolgoznak, illetve jelen pillanatban az ukrajnai kisgyermekes családokat is több kezdeményezés által támogatják.

Mint elhangzott, új generációs egészségügyi készülékek, felszerelések vásárlásával a gyermekelhalálozás csökkenésének folyamata elindult, és eddig 105 intézménynek vásároltak korszerű eszközöket.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community