2021. május 8, szombat.
Hirdetéscustom_html_banner1

A vereségek ellenére is biztató a csíkiak játéka

A hazai környezet helyett Nagyváradon lépett pályára az elmúlt hétvégén a VSK Csíkszereda férfi kosárlabdacsapata. Ugyan megpályázott két tornarendezést a csíki klub, ám a csíksomlyói tűzkárosultaknak ideiglenes szálláshelyet biztosító Erőss Zsolt Arénában nem lehet sporttevékenységet folytatni, így továbbra is idegen környezetben játszanak Lászlófy Botond legényei. A nagyváradiak több mint tízezer lejt gyűjtöttek össze a csíkszeredai tűzkárosultak megsegítésére.

Két vereséget szenvedett a VSK Csíkszereda a férfi kosárlabda országos bajnokság elmúlt hét végén tartott két fordulójában. A bajnoki kiírás szerint hazai pályán vívhatta volna Lászlófy Botond csapata az odavágók utolsó négy meccsét, ám egyelőre nem léphetnek még pályára a csíkiak az Erőss Zsolt Arénában.

– A csíksomlyói tűzvész károsultjainak egyelőre az Erőss Zsolt Aréna ad otthont, így a VSK Csíkszereda által megpályázott két tornát más csapatok vették át, az elsőnek Nagyvárad adott otthont, a másodikat pedig Focșani-ban tartják meg. Bízunk abban, hogy a március elején induló visszavágók során már hazai környezetben is játszhatunk, hiszen hosszú ideje, 14 hónapja nem fogadhattuk ellenfeleinket az Erőss Zsolt Arénában – nyilatkozta lapunknak Lászlófy Botond, a VSK Csíkszereda vezetője, a férfi kosárlabdacsapat edzője.

Nagyváradon a házigazdák mellett a VSK Temesvár ellen léptek pályára a csíkiak, utóbbiak csütörtökön voltak a Lászlófy-tanítványok ellenfelei. Noha az első negyedben végig a bánságiak vezettek, az első pihenőre mindössze egy pont volt a csíkiak hátránya, akik a második játékrészben fordítani tudtak és öt ponttal elhúztak, ám az előnyt nem tudták megtartani, és az utolsó percben a temesváriak előbb egyenlítettek, majd egy triplának köszönhetően ők mehettek előnnyel pihenni a nagyszünetre. A fordulás után már a bánságiak akarata érvényesült, jóllehet nagy előnyt nem tudtak kiharcolni, ám biztossá vált a játékirányításuk, az utolsó játékrészre pedig kényelmessé nőtt a fölényük egy olyan találkozón, ahol a játékvezetők eléggé szabadon engedték a fizikálisabb játékot. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a megítélt szabaddobások száma: a bánságiaknak hét, míg a csíkiaknak hat ilyen lehetőségük volt csupán!

A házigazdák ellen is remekül játszottak a csíkiak, noha az első negyedben tízpontos hátrányból álltak fel, ezt háromra faragták a pihenőig, a második játékrészben is sokáig 5–8 pont volt a két csapat között a különbség a nagyváradiak javára, akik csupán a nagyszünet előtti utolsó percben tudták ezt kilencre növelni. A szünetet követően a házigazdák ritmust váltottak, és folyamatosan növelték előnyüket, az utolsó negyedben viszont már a csíkiak is tudták tartani a lépést a nagyváradiakkal, igaz, ekkorra már állandósult a húsz pont körüli különbség. Ezen a találkozón is megdöbbentő volt a szabaddobások statisztikája: a csíkiak mindössze háromszor jutottak ilyen lehetőséghez.

– A játékvezetők lazábbra engedték a meccseket, így a fizikálisabb játék teret kapott, sokszor a szabályok határán védekeztek a játékosok. Nemcsak mi, hanem ellenfeleink szakvezetése is úgy látta, nem nekünk kedveztek a játékvezetők ezzel a stílussal. Temesvárral a nagyszünetig, a nagyváradiakkal pedig szinte a meccs feléig egyenlő ellenfélként küzdöttünk, ám a pihenő utáni ritmusváltásuk, a lazábbra engedett fizikális játék elég volt ahhoz, hogy kényelmesebb különbségre tegyenek szert. A játékunk ugyan fejlődött az eddigiekhez képest, viszont a távoli dobások nem nagyon értek célba, ezen kell majd javítanunk – nyilatkozta lapunknak a nagyváradi tornát követően Lászlófy Botond. A csíkiak edzője hozzátette, két fontos meccs vár a csapatra a jövő héten. – Galac és Târgu Jiu ellen játszunk, és szeretnénk győzelmeink számát gyarapítani, habár tudjuk, nem lesz egyik meccsünk sem könnyű – tette hozzá a csíkiak edzője.

Gyűjtés a tűzkárosultaknak

A VSK U Nagyvárad nem csupán átvállalta a tornaszervezést, hanem karitatív akciót is hirdetett a csíkszeredai tűzkárosultak megsegítésére. Az akcióba egyébként más csapatok tagjai is bekapcsolódtak, a Bukaresti Steaua játékosa, Andrei Mandache is felajánlotta játékosmezét, valamit egy őt ábrázoló, a 2018-as országos bajnoki döntő plakátját bocsátotta árverezésre, ami 1500 lejért cserélt gazdát. A VSK Csíkszereda játékosai is adományoztak a károsultak javára, a legbőkezűbbnek Miles Bowman Jr. bizonyult, aki amellett, hogy egy teljes havi bérét ajánlotta fel a károsultaknak, sportmezét is licitre bocsátotta, ami 360 lejért kelt el.

A nagyváradi klubvezetés úgy döntött, hogy játékosaiknak mind a hazai – piros –, mind pedig az idegen – fehér – környezetben használatos sportmezét licitre bocsátja: összesen harminc mezre lehetett ajánlatot tenni, a kiindulási összeg pedig száz lej volt. „Több mint tízezer lej gyűlt össze a csíkszeredai tűzkárosultak javára meghirdetett karitatív akciónk nyomán. Köszönjük mindazoknak, akik felkarolták az akciónkat szerte az országban, hiszen nem csupán nagyváradiak, hanem temesvári, kolozsvári, bukaresti és nagyszebeni kosárlabda-kedvelők is licitáltak a mezekre. Köszönetet mondunk Sáfár Zoltánnak, a Bukaresti Steaua edzőjének, Cătălin Voiculescu játékosügynöknek és Bogdan Podar játékvezetőnek, akik aktívan is részt vettek jótékonysági akciónkban. Ugyanakkor köszönjük azoknak a személyeknek is az anyagi felajánlást, akik bár nem licitáltak a jétékosmezekre, mégis fontosnak tartották az adakozást” – írta szombaton a VSK U Nagyvárad klubvezetése a csapat közösségi oldalán.

 

Férfi kosárlabda országos bajnokság

10. forduló: VSK Temesvár – VSK Csíkszereda 83:55 (13:12, 23:21, 20:11, 27:11). A csíki pontszerzők: Emanual McKoy Shepherd 11 (2 x 3), Vlad Ioan Corpodean 11 (1 x 3), Dainius Chatkevicius 9, Rait Riivo Laane 7 (1 x 3), Matevz Magusar 7 (1 x 3), Adrian Movileanu 5 (1 x 3), Octavian Costin Șerbănescu 3 (1 x 3), Lokodi Mátyás 2. VSK Târgu Jiu – Konstancai ABC Athletic Neptun 82:80; VSK U Craiova – Bukaresti Steaua 89:75; VSK U Nagyvárad – VSK Focșani 112: 68; VSK Galac – CSO Voluntari 63:86; Bukaresti Dinamo – Kolozsvári U-BT 89:98.

11. forduló: VSK Csíkszereda – Nagyvárad 61:81 (19:22, 12:18, 14:25, 16:16). A csíki pontszerzők: Chatkevicius 13 (1 x 3), Corpodean 12 (2 x 3), McKoy Shepherd 12, Laane 8 (2 x 3), Movileanu 6, László Arnold 3 (1 x 3), Olariu 3, Șerbănescu 2, Zerkula Zoltán 2. Focșani – Temesvár 70:78; ABC Athletic Neptun – Galac 60:82; Steaua – Dinamo 88:99; CSO Voluntari – Târgu Jiu 105:70, Kolozsvár – Craiova 75:68.

A bajnokság állása: 1. Voluntari 18 p. (8/2), 2. Nagyszeben 17 p. (8/1), 3. Kolozsvár 16 p. (8/0), 4. Nagyvárad 16 p. (7/2), 5. FC Argeș Pitești 15 p. (6/3), 6. Dinamo 15 p. (6/3), 7. Temesvár 14 p. (5/4), 8. Craiova 14 p. (5/4), 9. Focșani 13 p. (2/9), 10. Steaua 12 p. (4/4), 11. VSK Csíkszereda 12 p. (1/10), 12. Galac 11 p. (2/7), 13. Târgu Jiu 11 p. (2/7), 14. ABC Athletic Neptun 8 p. (0/8).

A 12 forduló műsora: szerda: Craiova – Temesvár (16), Dinamo – Nagyvárad (19); csütörtök: Steaua – FC Argeș (15.15), Focșani – Galac (16), Kolozsvár Nagyszeben (18.15), VSK Csíkszereda – Târgu Jiu (19).

A 13. forduló műsora: csütörtök: Temesvár – Dinamo (16); Nagyvárad – Craiova (19); péntek: Târgu Jiu – Focșani (16), FC Argeș – Kolozsvár (16.30), Galac – VSK Csíkszereda (19), Nagyszeben – Steaua (19.30).Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Bohoszkóp hétről-hétre

Közmondással jellemezve… Kos: Jobb az elég, mint a Kos. Bolond lyukból szagos szél fúj.   Bika: A lónak négy lába van s mégis hány körme? Minden szamár a másik...

Bárkit beoltanak

Szombattól minden katonakórházban előjegyzés nélkül lehet oltakozni- közölte ma a védelmi minisztérium. A kiadott közleménye szerint azok a 60 év fölötti személyek, akiknek érvényes személyi...

Csíkszereda újra „zöld”

Újra zöld járványtani besorolást kapott a mától Csíkszereda. Szombattól kezdődően előjegyzés nélkül kérhető a koronavírus elleni védőoltás a megyeszékhely oltóközpontjaiban. A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság...

Legfrissebb

Bohoszkóp hétről-hétre

Bárkit beoltanak

Para Pista

Lehet-e felnőtté válni?