A tűzoltókat ünnepelték Ditróban

Ünnepelni gyűltek össze a gyergyói tűzoltóalakulatok Ditróban. Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Kerek évfordulót ünnepel idén a gyergyóditrói önkénes tűzoltóalakulat: százhuszonöt éve alakult az egység. A térségbeli kollégákkal együtt ünnepeltek.

Az ünnepség szentmisével kezdődött a ditrói labdarúgópályán, ahol a résztvevők a tőzoltókért fohászkodtak, áldást kértek a munkájukra. Nemcsak a helyi önkéntes alakulat tagjai, de a remetei, alfalvi, újfalvi, szárhegyi önkéntesek, illetve a gyergyószentmiklósi hivatásos egység néhány tagja is jelen volt.

– Sokat dolgoznak együtt ezek a csapatok, mindig segítenek egymásnak szükséghelyzetben, ezért az ünneplés is közös kel, hogy legyen. Az egész napos rendezvénnyel megköszönjük nekik az együttműködést, s azt hogy éjt nem ismerve, szabadidőt feláldozva végzik a munkájukat, ráadásul bérmentve – mondta el Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere. Hozzáatette, Ditróban ugyanez a csapat látja el a polgárőrségi feladatokat is, nemcsak tűzeseteknél avatkoznak be, de akkor is ott vannak ha időseknek kell segíteni a napi teendőkben.

A ditrói alakulat egyébként tavaly év végén alakult újra, mintegy harminc fiatal, tettrekész férfi vette át a stafétát. Számukra vadonatúj díszegyenruhákat adtak át a rendezvényen.

Siklódi Tibor, az ünnepelt alakulat parancsoka szerint a tűzoltónap célja a csapatépítés, a környező csapatokkal való együttműködés erősítése. A csapatról megtudtuk, egyetlen tűzoltókocsival rendelkeznek jelenleg, de ez elég is. Előny. hogy sokan vannak, könnyebb megszervezni a közbelépést amikor szükséges.

– Nem csak oltásokban veszünk részt, a megelőzésre is hangsúlyt fektetünk, most is azon dolgozunk, hogy tudatosítsuk, közeleg a fűtésidény, ki kell takarítani a kéményeket – fogalmazott Siklódi Tibor.

A 125. évforduló apropóján emlékplakettet adtak át azoknak, akik a tavalyi megújulásig önkénteskedtek az alakulatnál, ezzel köszönték meg nekik az áldozatos munkát. Egy tűzvédelmi oktatást is szerveztek a résztvevők számára magyarországi előadókkal, a vöröskereszteseket pedig elsősegélynyújtási ismereteik átadására kérték fel. Végezetül, ügyességi vetélkedőkön szórakoztak a tűzoltók.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community