Jóga: a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyának megteremtője

 

A jóga keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki, és lényege a fegyelmezettség, mind a test, mind az elme vonatkozásában. Mára már a jógának sok változata ismert, amelyeket a különböző személyiségtípusokhoz fejlesztettek ki. Nyugati adaptációjában a jóga elvesztette vallásos hátterét, és inkább a testi-lelki egészség megőrzésére és helyreállítására szolgál. Térségünkben még nincs olyan nagy hagyománya ennek a testmozgásformának, de egyre nagyobb az érdeklődők köre, és egyre több helyen találkozhatunk már jógaoktatással. Az egyik székelyudvarhelyi edzőteremben (Kettlebell Gym) hétvégén tartottak nyílt napot, amelynek fő célja a jóga mint mozgásforma népszerűsítése volt.

Előzetes bejelentkezés alapján vehettek részt az eseményen az érdeklődők, a járványügyi szabályokat betartva. A nap fő célja az volt, hogy bárki, akiben csak megfordult a jóga iránti érdeklődés gondolata, betekintést nyerhessen ebbe a mozgásformába, illetve feltehessék kérdéseiket, aggályaikat, észrevételeiket és hiteles választ kaphassanak. Ugyanakkor lehetőség volt kötetlen beszélgetésre is, amelyre egy jógaóra során nincs lehetőség. A másfél órás edzés során a résztvevők Czincziri Ágnes jógaoktató vezetésével megismerkedhettek az alapmozdulatokkal, gyakorlatokkal, miközben igyekeztek légzésüket szabályozni és a belső hangokra figyelni. A bemelegítő után ráhangolódás következett, légzésmegfigyelés, majd egy kötöttebb gyakorlatsor, meditatív, lassúbb, nyújtóbb mozdulatokra épülő, amelyet Holdüdvözletnek is hívnak. Végül pedig relaxációs gyakorlatok zárták a bemutatót. A nyílt nap keretében lehetőség volt arra is, hogy a résztvevők megismerkedhessenek saját testtípusukkal egy teszt kitöltésével, és megtudhatták, hogy melyek azok a jógikus étrendek, ízek, illetve érzelmek, amelyek hozzájárulhatnak az elme fejlődéséhez. A nyílt nap étkezési javaslatokkal ért véget, amelyek segítségével felkészülhetünk a téli időszakra, Jakab Tekla táplálkozási tanácsadó tolmácsolásában. Az edzőterem egyébként rendszeresen szervez nyílt napot, amely során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a különböző sportágakba.

Több mint 10 éve aktívan az élete része

Czincziri Ágnes jógaoktatónak több mint 10 éve van jelen aktívan az életében ez a fajta testmozgás. Mint fogalmazott, keresett egy másfajta mozgásformát, és akkor talált rá a jógára. Rájött, hogy ez nemcsak testedzés, az évek során pedig önismereti úttá, életformává vált számára. Az utóbbi 5 évben kezdett el komolyabban foglalkozni vele, Budapesten tanult jógapszichoterápiát, életmódtanácsadást, illetve oktatói képzésen is részt vett. Mindezek mellett a medikus filozófiával is kapcsolatba került, így még összetettebb módon látja az egész rendszert. Meglátása szerint egyre nagyobb a nyitás az emberek részéről környékünkön is a jóga irányába, bár tisztában van azzal, hogy ez nem egy tömegsport, mivel életmódváltást is igényel, kitartásra, elszántságra van szükség. Tapasztalata szerint a középkorúak, vagyis a 40-es korosztály tagjai közül érdeklődnek leginkább a jóga iránt, akik már több mindent megértek és megtapasztaltak. Az oktató szerint tanítványai úgy érzik, hogy ez valamiféle esély számukra a változtatásra, ugyanakkor lehetőség arra, hogy fenntartsanak egy jó fizikai állapotot – fogalmazott a szakember. A Hatha jóga rejtelmeibe vezeti be tanítványait az alapoktól egészen egy dinamikusabb változatig, idővel pedig az astanga jógából is ötvöz elemeket gyakorlataiba. Egyébként a Hatha jóga vált előszőr népszerűvé Indián kívül a XX. századi nyugati világban.

Önmagában is hasznos a mindennapos gyakorlás

Czincziri Ágnes jógaoktató hangsúlyozta, a testtartások csak egy részét képezik a jógának, amely egy nyolcfokú rendszer, a megvilágosodás felé vezető út. Az oktatást azonban ezzel kell kezdeni, mert az emberek általában nem rendelkeznek helyes testtartással, nem tudnak helyesen ülni, nincs megfelelő koordinációjuk, állóképességük. Az általa tartott órák során nagy hangsúlyt fektet a légzőgyakorlatokra, a relaxációra és a koncentrációs képességek javítására is, hogy a test felkészülhessen a meditatív állapotra, hiszen ez a jóga tulajdonképpeni célja. A jóga mindennapos gyakorlása önmagában is hasznos, javítja az egészséget, jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz és az életminőség javulását eredményezi.  A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Ily módon segít a jóga megoldani, leküzdeni a mindennapos próbatételeket, problémákat és gondokat – zárta gondolatait a jógaoktató.