A termőtalaj és növények előkészítése

Március közeledtével már sokan gondolkodnak, hogy a meglévő vagy most készülő kertjükben milyen fontos lépéseket kell megtegyenek, hogy megalapozzák a jó termést. A legfontosabb márciusi tennivalókról beszélgettünk Ferencz Lehel kertészmérnökkel.

Fák metszése, talaj előkészítése, palánták nevelése – az első fontos lépések, amelyeket meg kell tenniük a kerttulajdonosoknak. Ferencz Lehel kertészmérnök szerint mivel az idei tél kicsit másabb volt a megszokottnál és nem állt rendelkezésünkre a megfelelő hótakaró, ezért nagyon sok káros mikroorganizmus és kártevő jelenhet meg a kertünkben. Ez ellen nagyon fontos télvégi lemosó permetezést végezni, a kén- és rézalapú vegyszer segítségével pedig távol tarthatjuk a kertünktől a kártevőket.

− Elsődleges tevékenység, hogy a kertben lévő fákon elvégezzük a metszést, és miután a gyümölcsfáink megtisztultak, akkor nem árt egy kis szerves trágyával is feltölteni a gyökerénél. A zöldségek esetében a magágyelőkészítéskor elégséges csak a kapálás, hogyha végeztünk őszi mélyszántást a termőterületen – jegyezte meg Ferencz Lehel. 

Ha az őszi mélyszántás elmaradt, azt tavasszal is lehet pótolni, de sajnos a talaj szerkezete már nem lesz a legmegfelelőbb. Kezdő kertészek esetében először kisebb területen kell kipróbálni ezt a tevékenységet, és több, egyszerű növénnyel kell próbálkozni, mint a retek, saláta és hagyma. 

− Ha valaki nekilát a kertészkedésnek, az már nagyon jó dolog. Akkor van a gond, ha rossz időben végezzük és rosszkor a munkánkat. Fontos, hogy csak fokozatosan bővítsük a kertet, mert nem fogjuk tudni karbantartani, és zöldségeinket, gyümölcseinket júniusig ellepi majd a gyom – mondta a kertészmérnök.

Hozzátette, ő leginkább a család szükségletét kielégítő alapzöldségek és gyümölcsök termesztését javasolja, mert bár divatosak az újonnan honosított fajok, nem lesz azokkal könnyű dolgunk.

Akár már márciusban el lehet vetni a retek-, hagyma-, sárgarépa- és petrezselyemmagokat, illetve a házban hozzá lehet látni a paradicsompalánták nevelésének is. Vannak bizonyos zöldségek, amelyek nagyon jó szomszédi viszonyt ápolnak egymással, viszont van, amelyik bármit nem tűr meg maga körül. Ebben az esetben fontos szem előtt tartani a növények méretét, valamint fény- és vízigényét.

A növényekkel ellentétben a gyümölcsfák telepítésének az ideje ősszel van, kivételes esetet képez a cseresznye vagy a dió, mert ezek a fajok nehezebben fogannak meg. Abban az esetben, ha az őszi telepítést elmulasztottuk, tavasszal is pótolhatjuk, viszont ebben az esetben nincs elegendő ereje a gyökérnek, hogy biztosítsa a szükséges nedvességtartalmat, ezért öntözni kell.Szilágyi Dalma-Orsolya