A sztrádatervek módosítását kérik

Petíciót fogalmazott meg Gyer­gyóditró önkormányzata, amelyben arra kérik az hatóságokat, változtassanak a településen át­haladó autópályaterveken, hogy az minél távolabb kerüljön a lakóházaktól. Hasonló kéréssel állt elő Gyergyóalfalu is, ahol a leendő sztráda megsemmisítene egy újonnan megvalósult beruházást: az ő esetükben hajszálnyit ugyan, de változtattak az eredeti nyomvonalon.

Aláírásgyűjtéssel és petíció megfogalmazásával szeretnék rábírni az illetékes hatóságokat a gyergyóditróiak arra, hogy változtassanak a települést átszelő autópályaterveken. Mint ismeretes, a tervezett A8-as autópálya Hargita megyét is érinti majd, nyomvonala Jászvásár–Szabó­falva–Poiana Largului–Dit­ró–Marosvásárhely lesz, tervezett hossza 310 kilométer. 

A tervek szerint az autópálya Ditró–Târgu Neamț közötti szakasza jelentősen megváltoztatná a település életét, ezen szeretnének változtatni a helyiek.

– Amennyiben így marad a nyomvonal, az autópálya településünket érintő szakasza nagyon közel lesz majd a lakóházakhoz, olyan pont is lesz, ahol alig ötven méter fogja elválasztani a sztrádát az utolsó háztól. Azt szeretnénk elérni, hogy ezen változtassanak, minél távolabb helyezve a nyomvonalat a lakott területtől – nyilatkozta érdeklődésünkre Puskás Elemér, Gyergyóditró pol­gármestere.

Elmondta: topográfusaik egy rövidebb, és ezáltal költséghatékonyabb nyomvonal kidolgozásán munkálkodnak, amelyet majd felajánlanak lehetőségként a szaktárcánál.

Az önkormányzat korábban már folytatott tárgyalásokat a szállításügyi minisztériummal ez ügyben, akkor azonban nem jártak sikerrel, nem fogadták el a felajánlott javaslatot. Most azonban archeológiai kutatásokat végeznek az autópálya nyomvonalán, az ásatások nyomán pedig jól látszik, mennyire közel lenne a lakott területhez. Így ameddig van még lehetőség, változtatást kérnének a helyiek: a községben önkéntesek gyűjtik az aláírásokat az önkormányzat megbízásából, ehhez csatolják a petíciót, amelyet az autósztráda-ügynökséghez és a szaktárcához is eljuttatnak.

Az autópálya Gyergyói-me­den­cét érintő szakasza Alfalu köz­igazgatási területein is áthalad: habár itt a lakott területektől távolabb, viszont a Nyíres természetvédelmi területén húzódik majd. A helyi önkormányzat itt is kérte a nyomvonal megváltoztatását, hogy ne semmisüljön meg egy nemrég elkészült beruházás. A gyergyóalfalviak módosító javaslatát elfogadták az illetékes hatóságok.

– A nemrég elkészült panzió a hozzá tartozó területekkel, halastavakkal együtt közel hatmillió lejes beruházás, amely a tavaly fejeződött be. Azt kértük a szaktárcától, hogy 150-200 méterrel helyezzék arrébb a nyomvonalat, így ki lehet kerülni a beruházás területét, a költségek viszont érdemben nem növekednek. Ez utóbbi érv volt az alapja annak, hogy elfogadták a módosítási kérésünket. Nyilván szerepet játszott az is, hogy az említett panzió belterületen helyezkedik el, az építkezési engedélyeket 2009-ben váltották ki, míg az autópálya nyomvonalát 2011-ben hagyták jóvá kormányhatározattal – mondta el sajátos esetüket Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere.

Az elöljáró hozzátette: a nyomvonalon nincs semmilyen más épület, viszont a sztráda áthalad a Nyíres fokozott védelmi területté nyilvánított részén is: itt oszlopokra helyezett és hangvédővel ellátott szakaszok épülnek.