A szövetkezetekben van a jövő – Csíkszeredában a mezőgazdasági államtitkár

A államtitkár az elérhető pályázati lehetőségekről számolt be | Fotó: Szilágyi Dalma-Orsolya

Csíkszeredába látogatott csütörtökön Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkár, aki a Csík-környéki gazdákkal is találkozott. A megyeházán szervezett egyeztetésen az elérhető pályázatokról osztott meg tanácsokat, illetve a gazdák felmerülő kérdéseire is választ adott.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete szervezte a találkozót, hogy a helyi gazdák naprakész információkat tudjanak meg az elérhető agrárgazdasági pályázatokról. A délelőtt folyamán Hargita Megye Tanácsának Amfiteártumában számolt be az államtitkár, hogy milyen pályázati kiírásokra számíthatnak a gazdák a következő időszakban. Rámutatott: a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége által kiírt pályázatok lehetőséget kínálnak a fejlődésre nagyjából minden, mezőgazdasági tevékenységet folytató jogi személynek, illetve a társulásoknak.

A pályázatok révén gépeket, a gazdaságok felszereltségét is gyarapíthatják, illetve nemcsak a meglévő mezőgazdasági épületeket fejleszthetik, hanem újak építésére is lehetőségük van. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy bár jogi személyek is pályázhatnak, a siker és a jövő a társulásokban, szövetkezetekben rejlik.

─ Bár az idei pályázatokra az egy évesnél régebbi szövetkezetek pályázhatnak, érdemes fontolóra venni, hogy közösségben gondolkodjunk a jövőben. Sajnos nagyszüleinktől, szüleinktől negatív tapasztalatokat hozunk a szövetkezetekkel kapcsolatban, ez teljesen normális. Viszont ebben van a jövő, nagy előnnyel fognak rendelkezni a szövetkezetek. Míg egy jogi személynek 20 vagy 30 százalékos önrészt kell előteremtenie, addig a szövetkezeteknek a megnyert pályázati összeg 10 százalékát kell saját zsebből biztosítaniuk ─ jegyezte meg a mezőgazdasági államtitkár.

Hozzátette, hogy fontos közösségben gondolkodniuk, közös márkát, marketinget kialakítaniuk, mert a termékek minősége egyedi, ezt viszont kellőképp el is kell adniuk.

A beszélgetés során a gazdák is feltehették kérdéseiket, amelyekre az államtitkár érdemben válaszolt, illetve biztosította a hallgatóságot, hogy további kérdések megválaszolása esetén bármikor az érdeklődők rendelkezésére áll. Elmondása szerint a minisztériumban igyekeznek a kéréseknek eleget tenni, illetve lehetőségükhöz mérten a pályázati feltételek módosítását is fontolóra veszik.

Szilágyi Dalma-Orsolya