A szexuális nevelés nem csak a szexről szól!

Jövő ősszel vezetnék be azt az új tantárgyat az általános iskolákba, amely a szexuális felvilágosítást is tartalmazza. Végre elfogadták az erről rendelkező jogszabályt, ám néhány, szakmailag eléggé vitatható megkötéssel. Például, miközben évente majdnem nyolcszáz 15 év alatti tinédzser szül Romániában, a szexualitásról csak nyolcadik osztálytól kezdve lehet majd beszélni.

Kihirdette tegnap Klaus Iohannis államfő az egészségügyi nevelés bevezetéséről szóló törvényt. Ez lenne az a tantárgy, amely a szexuális felvilágosítást is magában fogalja, a nemi betegségek és a serdülőkori terhesség megelőzése érdekében. Ezzel a témával csak nyolcadiktól és csak a szülők hozzájárulásával lehet majd foglalkozni az iskolákban. Egyelőre ennyit tartalmaz a jogszabály, a tantervet az oktatásügyi minisztérium ezután dolgozza ki. Sorin Cîmpeanu miniszter azt nyilatkozta, hogy az új tantárgyat 2023 szeptemberében vezetik majd be.

Szigorúbb lett a szabályozás

Az RMDSZ-frakcióból 15-en vettek részt a szavazáson, Csép Éva Andrea kivételével mind igennel szavaztak. A Maros megyei képviselőnő tartózkodott.
– A gyermekjogvédelmi törvény módosításáról szólt a szavazás, amely már két éve vár arra, hogy a parlament végigtárgyalja, és amely fontos segítséget nyújt annak a sok gyermeknek, aki az állami gyermekvédelmi rendszer gondozásában él, és nagykorúvá válik. Ide került be az egészségneveléssel kapcsolatos fejezet is, amely már két évvel ezelőtt, a tervezet benyújtásakor is problémát okozott és vitát gerjesztett. Én ezzel az egy cikkellyel ebben a formában nem tudok egyetérteni, ezért tartózkodtam – mondta el megekeresésünkre Csép Éva Andrea. A nő-, család- és gyermekvédelmi tevékenységéről ismert politikus szerint a múlt héten elfogadott jogszabály az iskolai szexuális nevelést illetően még szigorúbb lett, mint eddig volt, mert csak nyolcadik osztálytól jogosultak erre az oktatásra a gyermekek, és a szülőknek kell eldönteniük, hogy részt vehetnek-e ezen vagy sem.

Nyíltan, prüdéria nélkül kéne…

Csép Éva Andrea azt mondja, hogy nem nyolcadik osztálytól van szükség erre az egészségügyi nevelésre, hiszen az Egészségügyi Világszervezet is nagyon tisztán kimondja, hogy milyen formában kellene ennek működnie, hogyan kellene a gyermekeket oktatni saját biztonságuk, egészségük érdekében.
– Meg kellene már érnünk arra, hogy ezekről a kérdésekről nyíltan, prüdéria nélkül beszéljünk, nem elfedve azt, ami a hétköznapokban körülöttünk történik. Az is fontos, hogy nem magunkból, a mi családunkból kell kiindulnunk, mint törvényalkotók, hanem az egész országnak hozzuk a jogszabályokat – fogalmazott. Itt azokra a szomorú statisztikákra utalt a képviselő, amelyben rendre az élen szerepel Románia: kiskorú szülések, méhnyakrák miatti elhalálozások, serdülőkori abortuszok száma, családon belüli erőszak, higiéniával kapcsolatos problémák. – Pontosan az elfogadott megkötések miatt nem azokhoz fog eljutni az információ, a szakemberek segítsége, akikhez leginkább kellene. Mert az a szülő, aki azt sem tudja, hogy hányadik osztályba jár a gyereke, mit tanul, ki az osztályfőnöke, nem fog bemenni az iskolába, hogy kérje a gyereke részvételét az egészségnevelés órán – emelte ki Csép Éva Andrea. Nyomatékosította továbbá, hogy sok ellentmondás van a törvény körül. Például a fiatalok 16 éves koruktól dolgozhatnak, döntéseket hozhatnak, de szexuális nevelésre csak 14-15 éves koruktól jogosultak… – Véleményem szerint jóval korábban kell erről a témáról beszélni, és nem mi kell megmondjuk a szakembereknek, hogy adott életkorban milyen információra van szükségük a gyermekeknek. Mert nem dughatjuk a homokba a fejünket, hogy a kortársaktól, az internetről szerezzék be az őket érdeklő kérdésekre a válaszokat – summázott a képviselő.

Fontos téma, lehetne korábban is, de…

Ladányi László Zsolt Hargita megyei képviselő támogatta a törvénytervezet elfogadását.
– Ennek a törvénynek a módosítása elég sok rendelkezést tartalmaz az iskolai zaklatás visszaszorításától a gyerek elhelyezésének intézményét érintő kérdésekig. A 46-os cikkely módosítása váltotta ki a vitát, ami a nyolcadik osztályban bevezetendő egészségnevelésről szól. Hangsúlyozom, rendkívül fontos a gyerekek ilyen irányú nevelése, ugyanakkor fontos, hogy a szülő ismerje és megértse e programok fontosságát, az előadók kilétét, hogy biztos legyen abban, hogy az értékrendjének megfelelő oktatást kap a gyermeke. A javaslat nyolcadik osztályt határozta meg, nem zárom ki, hogy lehetett volna ezt akár hatodik osztálytól is bevezetni, de ez nem volt ok arra, hogy ne támogassam a tervezetet – mondta a politikus, majd hozzátette: az RMDSZ programja kihangsúlyozza a család szerepét a társadalomban, és ezt erősíteni mindannyiunk feladata egy egészséges társadalmi lét fenntartása érdekében.

Magukra hagyjuk a fiatalokat

Milyen alapon határozták meg a politikusok a szexuális oktatás bevezetésének időpontját? Ezzel a kérdéssel indítja beszélgetésünket Szalay Zsuzsanna pszichológus, a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tanácsadó tanára, aki munkája során a napközisektől kezdve egészen a 18-19 éves diákokig rálát a változásokra és igényekre.
– Ha tudományos tényeket veszünk alapul, akkor tudjuk, hogy a pubertáskor nem nyolcadik osztályban és 14 éves korban kezdődik, hanem 10-11 éves korban beindul a fiúknál és lányoknál is a biológiai, hormonális érés. Olyan változások történnek velük, hogy ha nincsenek erről kellőképpen informálva, akkor komoly nehézségeket, adott esetben ijedtséget okozhat nekik (az első menstruáció, éjszakai magömlés stb.). Gyakran maradnak magukra a kérdésekkel, gyakorlatilag nem tudják, mi történik velük. A szexualitás még mindig tabu téma, és ki kell mondanunk, hogy márpedig minden szülő nem képes megadni azt, ami a gyerek valós igénye lenne – hangsúlyozta a pszichológus.
Aggasztónak tartja, hogy a gyerekeknek nélkülözniük kell a korszerű, hiteles tudományos ismereteken alapuló, szakemberek nyújtotta „felvilágosítást”, a bizalmas beszélgetéseket egy megfelelően felkészült felnőttel.
– Megint otthagyjuk a fiatalokat abban a nagy űrben, amit az interneten innen-onnan összeszedett információkkal, az egymás között terjedő féligazságokkal tölthetnek meg – tette hozzá.

Vannak kérdések már negyedikben is!

Szalay Zsuzsanna azt tapasztalja a munkája során, hogy a gyermekek, fiatalok nagyon jó néven veszik, ha találnak egy olyan pedagógust, aki hajlandó pironkodás nélkül, objektíven és közvetlenül beszélgetni velük a szexualitásról.
– A témának nagyon sok vetülete foglalkoztatja őket. Ott van például a testképük változása. Ma már rengeteg kutatás bizonyítja, hogy a testképpel való elégedettség hogyan hat a lelki egészségre, az önértékelésre, a tanulmányi teljesítményre, gyakorlatilag mindenre. A lányokat jobban sújtja ez a változás, de mindenképpen nagyon fontos lenne már korán elkezdeni az erről való beszélgetést, pontosan a későbbi negatív következmények megelőzése érdekében – fogalmazott a szakember. Hangsúlyozta: a szexuális nevelés nemcsak a szexről szól, hanem holisztikus jellegű, a testképtől az emberi kapcsolatokig, a biológiai ismeretektől a pszichológiai változásokig, az életvezetési tanácsoktól a védekezési lehetőségekig, a szerelemtől az önmagam megvédésének fontosságáig, a bántalmazás felismeréséig terjed, összességében arról szól, hogy miként vigyázzunk testi-lelki egészségünkre, hogyan élhetünk egészséges, teljes életet, és korántsem csak a korai terhességek megelőzése és a nemi betegségek elkerülése a célja.

Szakmaiatlan a szabályozás

Kimondta tisztán azt is a szakember, hogy már negyedik osztálytól kezdődően kérik a pedagógusok az iskolapszichológust, hogy beszéljen a témáról, mert már érdekli a gyermekeket.
– Korábban is, de már harmadik-negyedikes kortól ajánlott lenne legalább heti egy egészségnevelő óra, amelyen, amikor igény fogalmazódik meg a gyermekek részéről, beszélni lehet arról is, hogy milyen fiúnak, lánynak lenni, mi vár rájuk stb. Összességében az a gyanúm, hogy ennek a jogszabálynak a kidolgozásakor, módosításakor egyáltalán nem kérdezték meg a szakembereket. Ebben politikusok döntöttek, szakmailag egyáltalán nem alátámasztható – jelentette ki a pszichológus.

Elgondolkodtató adatok

Az európai országok közül Románia a második helyen áll a fiatalkorú anyák számát tekintve, az Eurostat viszonylag friss jelentése szerint pedig az Európai Unió kiskorú anyáinak majdnem negyede (23 százaléka) nálunk él. Az Országos Statisztikai Hivatal 2019-es összesítése szerint az akkori 199 720 szülésből 749 esetben 15 év alatti lányok adtak életet gyereknek, és közel 18 000 esetben 15–19 év közötti lányok szültek. Általában Maros megyében jegyzik a legtöbb kiskorú szülést. Ugyancsak 2019-ben 4290 terhességmegszakítást hajtottak végre 19 év alatti lányokon. Egy másik nemzetközi felmérés szerint a fiúk általában 9-11 éves koruk körül már találkoznak az internetes pornóval.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community