A szent királyt és az új kenyeret ünnepeljük

A gyulafehérvári főegyházme­gyében összesen 27 olyan templom vagy kápolna található, amelyet Szent István király tiszteletére szenteltek. Megyénkben Csíkszentkirály, Ajnád, Bor­szék, Hargitafürdő, Borzont, Gyer­gyó­békás, Ki­csibükk és Szé­kelyszentkirály tartja búcsúját Szent István ünnepén.

Szent István-napok Ajnádon
Augusztus 20-án, a falu védőszentjének ünnepén 11 órától tartják az ünnepi búcsús szentmisét Ajnádon, melynek főcelebránsa és szónoka Nm. Ft. Tamás József segédpüspök lesz.
Augusztus 21–22-én főként ifjúsági és sportrendezvények lesznek. Szombaton 19 órától az Élő képeskönyv, 20 órától a Charlie nénje című színdarabokat adja elő a helyi Szivárvány Színjátszó Csoport a kultúrotthonban, 22 órától kezdődik a hagyományos Szent István-bál. Szintén szombaton tartják a második Orbán-találkozót, amelyre az Orbán-család csíkajnádi ágához tartozó családtagokat várják.
Augusztus 23-án, vasárnap a 9 órától tartandó ünnepi szentmise után a Szent István Szervezet átadja az 5. Szent István-díjat két nyolcgyermekes édesanyának: özv. Pécsi Annának (sz. 1940) és Sipos Szilveszterné Emmának (sz. 1948). Ugyanekkor köszöntik a 80 éven felüli lakosokat is: szám szerint 22 személyt, 11 férfit és 11 nőt. Közülük a legidősebb 1926-ban született. Szintén vasárnap rendezik meg a csíkajnádi önkéntes tűzoltónapot, melynek keretében átadják a megyei tanácstól pályázati úton nyert tűzoltóruhákat, és délután bemutatót tart a helyi tűzoltó-egyesület. Ugyanakkor a helyi önkormányzat az önkéntes veterán tűzoltókat díjazza.

Ünnepségsorozat Csíkszentkirályon
A Szent István jegyében zajló csíkszentkirályi egyházi megemlékezések augusztus 20-án, csütörtökön a 19 órás szentmisével kezdődnek, amely után Szent István királyról tart ismertetőt Ft. Csató Béla pápai káplán, helybéli plébános. Pénteken 19 órától barokk koncert lesz a csíkszentkirályi templomban, ahol majd szombaton 18 órától lelki programot, exhortációt tartanak. Vasárnap 11 órától az új kenyérrel bejárják a falut a 18 éves fiatalok, majd a szentmise keretében kerül sor az új kenyér megáldására. A búcsús szentmise 12.30-kor kezdődik, ünnepi szónoka Kovács Sándor kolozsvári főesperes lesz.

Búcsús szentmisék augusztus 20-án
Hidegségen augusztus 20-án, csütörtökön délelőtt 11 órától mondanak ünnepi szentmisét, melynek szónoka dr. Lukács Róbert Imre gyulafehérvári teológiai tanár lesz. Az ünnep fényét emeli, hogy ez alkalomból a Magyar Koronaőrök Egyesületének tagjai a Szent Korona hű mását ajándékozzák az egyházközségnek – tudtuk meg Nt. Szilveszter Imre-Gábor címzetes esperestől.
A gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia május 30-án tartja búcsúját, a templomot ugyanis Szent István ereklyéinek átvitele tiszteletére szentelték fel. Augusztus 20-án a templomszentelés hetedik évfordulóját ünneplik a 18 órás ünnepi szentmise keretében, és ekkor kerül sor az új kenyér megáldásra is.

Összetartozás Napja Csíkcsicsóban
A moldvai Trunk és Buda, a magyarországi Újszász, valamint Csíkcsicsó hagyományőrző csoportjainak közös előadása lesz látható a csíkcsicsói kultúrotthonban augusztus 20-án, csütörtökön 20 órától. A programban felcsíki táncok, moldvai táncok és népdalok, jászsági népdalok szerepelnek. A hagyományőrző csoportok szombaton a hargitafürdői Borvíznapon is fellépnek.

Búcsús szentmisék augusztus 22-én
Borszéken szombaton, augusztus 22-én délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise, amelynek szónoka a kolozsvári főesperes, Kovács Sándor lesz.
A Gyergyóremetéhez tartozó Kicsibükkben szintén szombaton 11 órától tartják az ünnepi szentmisét. Meghívott szónok: Szecsete Zoltán orotvai plébános.

Búcsús szentmisék augusztus 23-án
A Gyergyóalfaluhoz tartozó Borzonton a búcsús szentmise augusztus 23-án 12 órakor kezdődik. A szentmise szónoka Szecsete Zoltán orotvai plébános, volt gyergyóalfalvi tisztelendő.
Gyergyóbékáson vasárnap 13 órakor lesz ünnepi szentmise. Főce­leb­ráns: Portik-Helgyi Kelemen főesperes, vendégszónok: Huszár Mihály görög katolikus esperes.
Székelyszentkirályon vasárnap fél egykor kezdődik a búcsús szentmise, szentbeszédet mond Köllő Tibor szovátai plébános.

Borvíznap és búcsú Hargitafürdőn
Hargitafürdőn szombaton, augusztus 22-én tartják a VII. Borvíznapot. Délelőtt sport, szabadtéri főzőverseny, kézműves-foglalkozás szerepel a programban, 10 órakor nyitják meg a Vitos Kerámia által készített hagyományos borvizeskancsók és -edények kiállítását, amely 17 óráig látogatható, akárcsak a csíki népművészek, illetve a régi élesítési készülékek kiállítás. 12 órától a csíkcsicsói, 15 órától a trunki hagyományőrző néptáncsoport lép színre.
13.30-kor A jövő a múltban gyökerezik pályázat keretében székelyruha-bemutató és hivatalos átadás lesz, 14 órától pedig a hargitafürdői Szent István-templom gyermekkórusának zenés műsora. 18 órától a csíkszentgyörgyi Székely Góbéké a színpad.
Hargitafürdőn vasárnap 12.30-tól lesz a búcsús szentmise, amelynek főcelebránsa Nm. Ft. Tamás József segédpüspök, ünnepi szónoka P. Bátor Péter Botond tartományfőnök.

Daczó Katalin

: an accessible web community