A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítik: Tájékoztatót és több zsákot kaptak a lakosok

Emelkedett a szemétszállítás díja januártól Gyergyószent­miklóson – erről, valamint a szelektív hulladékgyűjtés legfontosabb tudnivalóiról kaptak tájékoztatást a magánházakban élők. A lakosok külön zsákokba gyűjthetik az újrahasznosítható hulladékot.

Útmutatót kaptak a lakosok a szelektív gyűjtéshez

Tavaly év végén új hulladékgazdálkodási szabályzatot fogadott el a gyergyó­szent­miklósi önkormányzat, valamint döntöttek arról is, hogy januártól emelkedik a szemétszállítás díja. Az újdonságokról, fontos tudnivalókról a magánházakban lakók tájékoztatót kaptak. Ebben közlik, a korábbi 6,77 lej helyett 7,64 lejt kell fizetniük a magánszemélyeknek havonta a szemétszállításért. A jogi személyek 116,06 lejt kell fizessenek köbméterenként. A magánházakban élők kérhetnek egy újabb zsákot, ha nem fér az összegyűlt szemét a 120 literes zsákban, ez esetben további 7,46 lejjel emelkedik fizetnivalójuk.
A lakosokat a szelektív hulladékgyűjtés legfontosabb tudnivalóiról is tájékoztatták, nevezetesen arról, hogy miért kaptak több különböző színű szemeteszsákot. A hulladékszállító vállalat azt kéri, igyekezzenek külön gyűjteni az újrahasznosítható szemetet. A sárga zsákokba a fémet és műanyagot tehetik, az üdítős vagy más palackokat öblítve és lapítva, a kék zsákba a papír kerülhet, akár kartondoboz is összehajtva, de ezek nem lehetnek zsírosak vagy élelmiszerrel szennyezettek, a zöldbe pedig az üveget tehetik, szintén kiöblítve. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a szemétbe ne tegyenek használt étolajat, festéket, gyógyszert, ruhaneműt, elektronikai hulladékot, valamint építkezési törmeléket.
A szórólapon megjegyzik azt is, hogy a tájékoztatót újrahasznosított papírra nyomtatták.
A szelektíven gyűjtött hulladékot minden hónap második csütörtökén reggel hét óráig tehetik ki kapujuk elé a lakosok, hogy elszállítsa a vállalat. A zsákokat kiürítik és visszaadják, amennyiben kiszakadt, kicserélik.
Korábban Nagy Zoltán polgármester azt mondta, a cél a tudatos, felelős hulladékgazdálkodás alapjainak megteremtése, hiszen ha minél többen gyűjtik külön zsákokba az újrahasznosítható hulladékot, csökkenhet a város által termelt háztartási hulladék, akár a szállítás díja is. A tömbházlakók akárcsak eddig, a lakónegyedekben elhelyezett hulladékgyűjtő szigetek szelektív tárolóiba dobhatják az újrahasznosítható szemetet.

Lázár Hajnal

: