A székelyudvarhelyi téka rendhagyó ünnepi kínálata

Izgalmas, pénztárcabarát és csoportosan is igénybevehető élménycsomagokat kínál különböző korosztálynak a városi könyvtár, az utalványt díszborítékban adják. Másfél-két órás foglalkozásokról van szó, a választék bőséges és azt mutatja, hogy a téka az olvasáson túl egyéb tartalmas időtöltés tere is lehet.


A könyvtári foglalkozást kisebb gyerekeknek ajánlják, ez tulajdonképpen könyvtárismeret és olvasásra nevelés szakember irányításával. A Fényírdába már nagyobbakat várnak, itt a fényképezés történetének, valamint a fényképezés technikájának bemutatása zajlik interaktív eszközök segítségével. Távcsöves Napmegfigyelést is lehet ajándékozni, a foglalkozás egy rövid dokumentumfilm megtekintésével kezdődik, ami felkészíti a gyerekeket a későbbi teleszkópos megfigyelésre. Megfelelő időjárási viszonyok mellett lehetőség nyílik a Nap koronájának megtekintésére, napfoltok megfigyelésére, szerencsés esetben akár napfáklyák vizsgálatára is.

Óriás sakkfigurákkal is lehet játszani, sőt élő sakkot is, mert megvannak hozzá a szükséges jelmezek. Kreativitást, szépérzéket fejleszt a Papírszínház, amelynek során a gyerekek maguk készítik el a mesék feldolgozását, maguk rajzolják, festik és készítik az előadáshoz szükséges kelléket.

Bőséges társasjáték-gyűjte­mé­nye is van a tékának, 12 éves kortól, 7-8 fős csoportokban lehet jelentkezni nagy közös játékra, de a kisebbeknek jó móka lehet az Arcfestés foglalkozás is. Sőt, 3D-s mozit is lehet ajándékozni, hiszen a látvány- és hangzóanyag részlegen kialakított térben a legújabb technika áll a gyerekek rendelkezésére, minden korosztály számára tudnak ajánlani 3D-s filmeket, de hagyományos filmvetítésre is lehet jelentkezni.

A Csodák terme is tartalmas élményt kínál: izgalmas kísérleteken keresztül a gyerekek betekintést nyerhetnek a fizika és a csillagászat rejtelmeibe, vagy épp a villamos energia létrejöttét vizsgálhatják különböző eszközökkel. De van digitális planetárium és két szabadulószoba is, mindkettőt nagyobbaknak is bátran lehet ajándékozni. Az egyik legizgalmasabb a kínálatok közül a Földrengés-szimulátor kipróbálása, ez 10 éves kortól ajánlott. Az érdeklődők szemléletes módon nyerhetnek betekintést a földrengés kialakulásának folyamatába. A szimulátor segítségével a mikrorengésektől az 1977-es romániai nagy földrengéshez hasonló helyzeteket tudnak kialakítani.

Végül látványos nyomda- és sajtótörténeti kiállítás és egy XIX. századi működő nyomda is megtekinthető fa- és ólombetűkkel, guillotinnal és perforálóval.

Nem is az az elsődleges, hogy minél több élménycsomagot eladjanak, hanem inkább az a cél, hogy minél több emberhez jusson el, hogy a könyvtárban az olvasnivalón túl egyéb is van – mondta megkeresésünkre Szőcs Endre igazgató.

– Másrészt, „rendes” iskolaidőben a könyvtárba betérő osztályok ingyenesen használhatják a különböző szolgáltatásokat, most pedig arra gondoltunk, hogy miért ne lehetne mindezt élményként értékesíteni – tette hozzá.

A székelyudvarhelyi városi könyvtár ajándékötleteit részletesen kibontva megtalálják az érdeklődők a Facebook-oldalukon, ahol az is kiderül, hogy mi a módja az élménycsomagok megvásárlásának.

– Jöhetnek családok, baráti társaságok, a szolgáltatások zöme magyarul, románul és angolul is kérhető – mondta még el Szőcs Endre.