„A szabóságnál legfőképpen a milliméterek és a centis beszél”

Szabó Vilmos otthonában, Felsőboldogfalván fogadott és avatott be – ahogyan ő nevezi – egyszemélyes vállalkozásának, rendelt szabóságának néhány érdekesebb részletébe. A Székelyudvarhely szomszédságában található településen, a mester portája előtt bocskai viseletbe öltöztetett női és férfi bábu jelzi, hogy jó helyen járok. A műhelybe belépve a varrógépek mögül szebbnél szebb ruhaköltemények tárultak elém.

A Szabó név hallatán rögtön szöget ütött a fejemben, hogy vajon ebben az esetben többgenerációs – apáról fiúra szálló – mesterségről van-e szó. Nos, a válasz nem, ugyanis Szabó Vilmos a kérdés hallatán mosolyogva mondta:
– Az iskolában tanultam ezt a mesterséget, majd 10 évet rendelt szabóságban, később több mint 10 évet minőségi ellenőrként dolgoztam és ezzel egy időben elsajátítottam az egyedi – főként férfiruhák és népviseletek – varrásának csínját-bínját. A családban senki sem volt korábban szabó.
A szakképesítését a nyolcvanas évek közepén szerezte, majd a textiliparban eltöltött évek után 2008-ban idejét érezte a váltásnak. A működési engedély kiváltása óta szenvedélyes megálmodója és kivitelezője a rendelésre varrott, egyedi ruhakölteményeknek. Az elkészítésbe időnként felesége, Szabó Erzsébet is besegít, aki beszélgetésünk során is jelen volt. Neki köszönhetően további érdekes dolgokat tudhattam meg a vállalkozást illetően.
– A férjem nagy figyelemmel és gonddal készíti a ruhákat, és bár az imént kijelentette, hogy csak férfiszabó, ennek ellenére nagyon szép női ruhákat is varr – jegyezte meg Szabó Erzsébet, majd mosolyogva hozzáfűzte: – Most kicsit zavarban van.
A különös figyelemmel elkészített egyedi ruhákról megtudtam, hogy Vilmosnak sikerült a szalagmunkával szerzett tapasztalatokat és az egyedi, rendelt szabóságot ötvözni, így közel negyvenéves munkatapasztalattal a háta mögött készíti a mutatós öltönyöket és népviseleteket.

Tapasztalat és kreativitás
Mint minden szakmában, itt is vannak kihívások, ugyanakkor mindig örül a mesterember szíve-lelke, amikor egy-egy munkája személyre szabottan fest viselőjén.
– A sablonnal is tudni kell bánni, hiszen a megrendelő fotója és elképzelése alapján dolgozunk, és előfordul, hogy új a motívum, erre mintát kell szerkeszteni. Ebben segítenek a textiliparban eltöltött évek, azonban a szabóságnál legfőképpen a milliméterek és a centis beszél. Néha van, hogy éjjeleket nem alszok egyedi megrendelés elkészítésekor. Gondolkodom, hogyan is tudnám a legmegfelelőbben és legszebben megvarrni a kért ruhát. Olykor nem könnyű fotók alapján elkészíteni a sablont és a megfelelő méretezést, ellenben amikor elkészült, minden addigi bosszúságot feledtet, és a megrendelő elégedettsége a legjobb reklám – mondta Szabó Vilmos.
Az alapanyagokat a szabó maga szerzi be és nem is hajlandó más anyaggal dolgozni, ugyanis mint mondja, a minőség csak így garantált. Azonban mivel Romániában ez az ipar az utóbbi időben haldoklik, egyre nehezebb hozzájutni a minőségi alapanyagokhoz. Ennek ellenére még akadnak olyan helyek, ahol sikerül beszerezni az igazán jó minőségű posztót és pamutot.

Egyedi megrendelések. A kreativitás és közel negyven év tapasztalat segíti a munkában Fotók: Vlaicu Lajos

Színes megrendelői paletta
Időközben az is kiderült, hogy mi az oka a ruhakészlet felhalmozódásának a műhelyben.
– Nem nagyon szoktam reklámozni a munkáimat, ahogy az imént mondtam, az elégedett megrendelő újabbat hoz, ezért fontos az igényes és nagy figyelemmel elkészített munka. Tagja vagyok a Székelyföldi Kézművesek Egyesületének, és többek között ennek az egyesületnek a révén minden évben eljárunk a kézművesek piacára, a Kolozsvári és a Brassói Magyar Napokra, illetve Csíkszeredába és Sepsiszentgyörgyre is jártunk, amíg nem jött a járvány, és minden meg nem állt. Sajnos nincsenek események, nem lehet menni sehová, ez jelentősen megnehezíti nemcsak az én dolgomat, de talán az egész kézművesipar helyzetét. Korántsem szeretnék panaszkodni, a tavalyi évben sikerült valamennyi megrendelőnket kiszolgálni, bár ez az idei évet attól még nem teszi könnyebbé. Korábban voltak megrendeléseim néptáncegyüttesektől, azok egytől egyig egyénre szabott és változatos munkák voltak, és ugyancsak színpadi előadásokra katonai egyenruhákat is terveztem és varrtam. Számtalan megrendelés érkezett Magyarországról, de akár a tengerentúlról, Kanadából vagy éppen Ausztráliából, nagyon sok helyről volt megrendelőm az elmúlt évek során – mondta Szabó Vilmos.

A siker a kliens elégedettségéből ered
A felesége is sokat segít a mesternek, a gombok felvarrásában vagy éppen az elkészítésükben, a bocskai viseletekre például kézzel készített gombokat varrnak. Mint megtudtuk, egy-egy munka, egy férfiöltöny – mellény, zakó és nadrág – elkészítése, nagyjából egy hetet vesz igénybe. Erzsébet elmondta, férje a régióban fellelhető valamennyi népviselet varrásához ért, a népviseletek és öltönyök mellett ingeket is varr.
– Ezek is egyediek, és az elképzelésem, illetve a korábban megszerzett tudás alapján készülnek. Fontos az anyag minősége, és mint általában minden ruha esetében, fontos a vasalás, tudni kell megfelelően vasalni. Jó látni a klienseken a rájuk szabott ruhákat, ilyenkor mindig elégedettség tölt el és a folytatásra is erőt merítek belőle – zárta Szabó Vilmos.

Vlaicu Lajos