A sportnap, ami különleges élmény

A kerekes székes ügyességi verseny volt az egyik leglátványosabb sportjáték Fotó: Fikó Gyopár

Huszonkettedik alkalommal tartottak sportnapot sérült személyeknek Csíkszeredában. A Kós Károly Iskolaközpont tornatermében pénteken tartott eseményre Hargita és Kovászna megyéből érkeztek résztvevők, a játékok megszervezésében önkéntesek segédkeztek. Tizenhárom különleges sportjátékban mérettettek meg a résztvevők.

Augusztus első hétvégéje Csíkszereda számára ünnep, hiszen ekkor tartják a városnapokat, de ekkor van egy különleges sportesemény is, amelyre a nagyközönség nem, de a célközönség igencsak felfigyel. Mi több, készülnek és várják a napot: a sérült személyek sportnapját. A Hargita Megyei Sérültek Egyesülete 2000-ben szervezte meg első alkalommal a sérült személyek sportnapját, az idei volt a huszonkettedik, ugyanis a koronavírus-járvány miatt egy kiírás elmaradt.
Józsa Csaba készségesen válaszolt kérdéseinkre, miközben a hozzá forduló önkénteseknek is tanácsokat adott. – Huszonként, többnyire fiatal önkéntes segít nekünk a nap folyamán azért, hogy minden résztvevő az általa kiválasztott sportjátékban tudjon küzdeni. A legfiatalabb önkéntesünk mindössze hatéves – mondta a Hargita Megyei Sérültek Egyesületének alelnöke. Azt mondja, a rendezvénynek több célja is van, huszonkét éve, amikor az első sportnapot tartották, nem voltak annyian, mint az idein, viszont nem a pénteki volt a legnépesebb esemény. – A koronavírus-járvány előtti években sokkal többen vettek részt a sportnapon, de ahogy mást is, úgy minket sem érintett túl jól a világjárvány – mondta Józsa Csaba.
Az egyesület egyébként 90%-ban önfenntartó, a sportnap szervezési költségeinek bizonyos részét egy, a megyei önkormányzat által meghirdetett pályázat révén – amely nyertesnek bizonyult – finanszírozták. – A sportnap különleges esemény, hiszen itt több játékot is kipróbálhatnak a sérültek, ám vannak tematikus sportnapjaink is, például a hónap végén horgászversenyt tartunk. Oda viszont tényleg csak a horgászást kedvelő társaink jönnek el – mondta Józsa Csaba.
A sportnapon értelmi fogyatékos, látás- és hallássérült, mozgáskorlátozott és halmozottan sérült személyek vesznek részt, idén kilencvenheten voltak a csíkszeredai eseményen, ahol 13 sportjáték közül lehetett választani. – Fontos tudni, hogy minden sportjátékot lehet tolószékben is űzni – jegyezte meg a Hargita Megyei Sérültek Egyesülete vezetője.
Nincs rendezvény cél nélkül, az egyesület alelnöke elmondta, a sportnapnak is több célja van. – Elsődlegesen a résztvevők számára a sportjátékokon a részvétel és a győzelem a fontos. Viszont fontos, hogy a sérültek egymás között is ismerkedjenek, hogy közösségben legyenek. A szervezőknek és a sérült személyek felügyelőinek pedig fontos, hogy a résztvevők képességeit felismerjük, ezt erősítsük és később pedig kiaknázzuk – mondta Józsa Csaba, és egy példával is szolgált. – Egy memóriajáték alatt fedezték fel egy, amúgy szellemi fogyatékos társuk különleges képességét, aki több évre visszamenőleg meg tudja mondani, hogy egy dátum a hét melyik napjára esett. Például a hét melyik napján volt 1972. május 7-e – mesélte az egyesület alelnöke.
Józsa Csaba azt mondta, a hasonló sportnapokon másik céljuk „az egészséges embertársainknak megmutatni, hogy nem kell félni tőlünk”. – Minél több emberrel szeretnénk megismertetni a sérültek hétköznapi életét. Az önkénteseink toborzásával is van egy célunk, és idén nagyon örülünk, hogy sok fiatal jelentkezett segíteni a sportnapra, hiszen főleg a fiatalok, akik az utcán nagy ívben elkerülik a sérült embereket. Nem kell félni tőlünk azért, mert tolószékben közlekedünk, mert esetleg motorikus betegség miatt nehezen gyalogolunk, mert látássérült társunkat vezetik az utcán, mert értelmi fogyatékos felnőttet is kísérni kell. Mi is olyan emberek vagyunk, mint más, csak van egy sérülésünk. És minél fiatalabb korban ismerik meg az egészségesek a sérült személyek életét, annál könnyebben fogadják el őket társadalmunk szerves részeként – mondta Józsa Csaba.
Az esemény végén minden sportjátékban az első három helyezettet díjazták mind a felnőttek, mind a gyerekek között. De minden résztvevő ajándékkal, élményekkel távozott a sportnapról.

Kopacz Gyula

: an accessible web community