A Sapientia egyetemen átadták a Csutak Vilmos-díjakat

A csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezte meg a Székelyföldi Te­het­ségnapot a Székelyföldi Te­het­ségsegítő Tanács (SZTT), a találkozón jelen voltak a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagjai, illetve a helyi tehetségközpontok vezetői is. A székelyföldi konferencia keretében átadták az idei Csutak Vilmos-díjakat.

Sok pedagógus dolgozik meggyőződésből és foglalkozik a tehetséges fiatalokkal, segítve őket a fejlődésben. Szakmai és nyilvános elismerést azonban sokáig nem kaptak ezek a tanárok, részben ezen változtat a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács (SZTT) működése, emellett persze szakmai támogatást is biztosít a tehetséggondozásban részt vevőknek – mondta a székelyföldi konferencia sajtótájékoztatóján Bereczki Kinga, az SZTT elnöke.
Az egész napos szakmai konferencián a magyarországi nemzeti tehetségsegítő tanács működésének nemzetközi, illetve székelyföldi hatásáról és kivetüléséről egyeztettek a jelenlévők.
– A 2008-ban létrejött Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsnak köszönhetően az anyaországi és a határon túli magyar oktatási rendszerben működő civil tehetséggondozó szervezetek is uniós támogatásban részesülnek – tette hozzá dr. Balogh László egyetemi oktató, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke.
A sajtótájékoztatón elhangzott, jelenleg 95 segítőtanács működik a Kárpát-medencében, ebből kettő Romániában: az Erdélyi és a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács. Mindkettő működésében kiemelt jelentőségű a társadalom- és közösségépítő programok szervezése.
A székelyföldi konferencia programját megelőző sajtótájékoztatón jelen volt prof. Franz Mönks, az Európai Tehetségsegítő Tanács örökös tiszteletbeli elnöke, aki már 1993-ban tanulmányt írt a tehetséggondozásról, saját bevallása szerint azonban tizenhét évet kellett várnia, amíg elindult a civil szerveződés, megtartották az első világkongresszust és megalakult az Európai Tehetségsegítő Tanács.
– Hadd mondjam el a jó hírt, hogy az Emberi Erőforrások Mi­nisztérium Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága 2,8 millió forintot hagyott jóvá a 2015–2016-os tanévre a nemzeti tehetségsegítő program pályázati kiírásainak finanszírozására, ennek az összegnek 10-15 százalékát a határon túli szervezetek igényelhetik – jelentette be a sajtó képviselőinek Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének ügyvezető igazgatója.
A szombati konferencián átadták az idei Csutak Vilmos-díjakat, amelyet Pető Mária, a Székely Mikó Kollégium fizika szakos tanára, a megyei szintű matematika- és fizikaversenyek szervezője, a tantárgyversenyek bizottsági tagja, valamint posztumusz Gaál Sándor tanár, a Romániai Magyar Cserkészszövetség alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke vehette át.

Pál Bíborka