A sakkozás mint művészet

Ismeretbővítés, felkészülés Fotó: Kiss Arnold

A sakk művészete címmel szervezi meg immár hagyományos ifjúsági sakktáborát az Alfalvi Fiatalokért Egyesület. A közigazgatásilag Alfaluhoz tartozó Borzonton szervezett táborba az ország több megyéjéből, valamint Magyarországról és Berlinből is érkeztek résztvevők; az ötnapos esemény holnap nyílt sakkversennyel zárul, amelyre száz résztvevőt várnak.

Játékok, versenyek, önismereti tevékenységek, túrák színesítik az idei gyergyóalfalvi sakktábort, a fókusz természetesen a sakkozáson van, hiszen a huszonöt résztvevő mindegyike középhaladó és haladó szinten sakkozik, országos és nemzetközi versenyeken vesz részt. A táborban részt vevő oktatók száma növekedett az előző évekhez képest: a Marosvásárhelyi Iskolás Sport Klub Gál Imola Katalin és Barátosi József oktatókkal, a Székelyudvarhelyi Iskolás Sport Klub Rendi Éva trénerrel, a Hajdúböszörményi Sakkozók Egyesülete pedig Gál József oktatóval van jelen a táborban. Mellettük két nemzetközi mester, Barátosi Dániel és Popovics Ádám is erősíti a csapatot. Az oktatás két csoportban – haladó és középhaladó szinten – történik a tábor ideje alatt, a részt vevő, tíz év feletti gyermekek megnyitások-végjátékok, kombinációk-feladványok, illetve esettanulmányok révén gyakorolhatnak, készülhetnek a következő év megmérettetéseire.
Idén A sakk művészete címmel indítottuk el ezt a projektet, hiszen úgy gondoljuk, hogy bár sakkozni sokan tudnak, művészi szintre emelni ezt a sportot viszont már kevesebben. Észrevenni egy sakkparti szépségeit, elérni, hogy az beindítson egy érzelmi hatást: a sakk szépségeire próbáljuk rávezetni a gyermekeket – fogalmazott Kiss Arnold szervező.
Idén első alkalommal Gyer­gyó­alfalu testvértelepülése, Hajdúböszörmény sakkegyesülete is képviselteti magát a táborban.
Meghívásra érkeztünk a táborba, újdonság nekünk ez, hiszen hasonló rendezvényen még nem vettünk részt. Nemcsak a gyermekek fejlődnek a tábor adta lehetőségek által, de oktatóként is sokat tanulok itt, kiváló képzés ez számomra – osztotta meg gondolatait Gál József, a Hajdúböszörményi Sakkozók Egyesületének elnöke. Hozzátette: nemcsak az egyesületben, de iskolákban is tanít sakkot, ahol a képességek fejlesztésére használják ezt a sportot.
A táborban csapatépítő tréningek által a gyermekek saját képességeik fejlesztését, illetve a csapatban való gondolkodás fontosságát is gyakorolják Kiss Zsuzsanna iskolapszichológus segítségével.
Az esemény holnap nyílt sakkversennyel zárul, amelyre a táborlakókon kívül közel száz benevezőt várnak.
Ez a verseny felületet biztosít arra, hogy a sakk-kedvelők újra találkozhassanak, felmérjék erőviszonyaikat, ugyanakkor célunk, hogy családias hangulatot biztosítsunk, ezért a korcsoportos kategóriákon kívül családi versenyek is lesznek, ahová családonként két személy nevezhet be – ismertette a tábor programját Kiss Arnold szervező.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community