A Romániába utazók mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha mindkét oltást megkapták

Illusztráció

Az országos vészhelyzeti bizottság péntek este jóváhagyta a magas járványügyi kockázatú országok/területek listáját, a besorolásuk alapjául szolgáló kritériumokat, valamint az ezekből az országokból/területekről Romániába érkező személyekre vonatkozó 14 napos karantén alkalmazásának szabályait.

 

A CNSU a 14 nap alatt regisztrált fertőzési esetek lakosságarányos előfordulása alapján 3 kategóriába sorolja az országokat/területeket:

* Zöld övezet – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5-tel egyenlő vagy annál kevesebb 1000 lakosra vetítve;

* Sárga zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5 és 3 közötti 1000 lakosra vetítve;

* Vörös zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 3 vagy annál magasabb 1000 lakosra vetítve.

A zöld zónából Romániába érkező személyeknek nem kell karanténba vonulniuk.

A sárga vagy vörös zónából Romániába érkező személyeknek lakhelyi karanténban kell tölteniük 14 napot.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik sárga vagy vörös zónás országból léptek ugyan Románia területére, de az utóbbi 14 napot folyamatosan zöld zónában töltötték, a kamion- és buszsofőröknek, olyan nemzetközi szervezetek és intézmények képviselőinek, amelyeknek Románia is tagja, a repülőgépek, vonatok, hajók személyzetének, illetve a Magyarországról, Bulgáriából, Szerbiából, Ukrajnából vagy a Moldovai Köztársaságból Romániába érkező határ menti munkavállalóknak, valamint az ezen országok gazdasági szereplői által foglalkoztatott román állampolgároknak.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak a személyeknek sem, akik legalább 10 napja a SARS-CoV-2 elleni vakcina teljes adagját megkapták (kétdózisú oltás esetén mindkét dózist).

A sárga zónából érkező személyek mentesülnek a karanténkötelezettség alól, amennyiben utazás előtt legtöbb 72 órával készült negatív RT-PCR tesztet tudnak felmutatni.

A fertőzött személlyel közvetlen kapcsolatban álló személyekre vonatkozó karanténintézkedés alól mentesülnek azok a személyek, akik legalább 10 napja megkapták a SARS-CoV-2 elleni vakcina teljes dózisátát.

Az immunizálást az oltást beadó hazai vagy külföldi egészségügyi intézmény által kiállított dokumentummal kell igazolni.

A sárga és vörös zónából érkező személyek, ha az országba lépéskor nem rendelkeznek negatív RT-PCR teszteredménnyel, a 10. nap után elhagyhatják a karantént, ha a karantén 8. napján SARS-CoV-2 tesztet végeznek, amelynek eredménye negatív, és nincsenek a betegségre utaló tüneteik.

A hatóságok a karanténkötelezettség ideiglenes felfüggesztéséről dönthetnek mérlegelés alapján, amennyiben az illető személy dokumentummal tudja igazolni, hogy születéssel, házasságkötéssel vagy halálesettel kapcsolatos családi eseményre érkezett, vagy orvosi beavatkozás/kezelés céljából utazik, vagy valamely személyazonosító okmányát kell megújítania, vagy oltásra van előjegyezve.

A kivételeket nem alkalmazzák olyan személyek esetében, akik Indiából érkeznek Románia területére.