A romák egy része kiköltözött az arénából

Nem marad tovább az Erőss Zsolt Arénában az ott elszállásolt romák egy része. A január 7-én bekövetkezett tűzvész miatt kimenekített családok közül 28, összesen 138 személy költözött vissza a Somlyó utcai telep épen maradt házaiba. A felzárkózási, integrációs programokat esetükben is folytatná a csíkszeredai önkormányzat.


Avárosháza vezetőségével való egyeztetést követően az Erőss Zsolt Arénában elszállásolt tűzkárosultaknak több mint a fele visszaköltözik a csíksomlyói romatelep épen maradt házaiba – mondta Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere tegnap tartott városházi sajtótájékoztatóján. A visszaköltöző 138 személy azt követően döntött a távozás mellett, hogy képviselőik egyeztettek a város vezetésével. Amint az alpolgármester elmondta: az egyeztetés során a romák képviselői megfogalmazták kérdéseiket és kéréseiket, amelyek közül több is arra vonatkozott, hogy visszamehetnek-e a Somlyó utcai telepre, illetve újraépíthetik-e házaikat.

Nem biztatták őket

– A város részéről elmondtuk, hogy nem biztatjuk őket a távozásra, ugyanakkor erővel sem tarthatjuk vissza. A Somlyó utcai telepet a prefektusi hivatal javaslatára létrehozott bizottság megvizsgálta és azt lakhatásra alkalmatlannak minősítette. Az egészségügyi igazgatóság (DSP), a tűzoltóság és az építészeti felügyelőség szakembereiből álló bizottság jelentésében több szempontból is lakhatatlannak találta a Somlyó utca 33. alatti telepet. Ennek értelmében a jövőben meg fogjuk azt szüntetni – fogalmazott az alpolgármester.

Hozzátette: az úgynevezett szegénységi törvény részletesen foglalkozik a nyomortelepek megszüntetésével, és előírja, hogy megfelelő alternatívát kell majd biztosítani az ott élőknek.

A visszaköltöző romákat tájékoztatták, hogy ezen túl nem vehetnek részt az Erőss Zsolt Arénában folyó tevékenységekben, oda nem mehetnek vissza. Ezt többek között a koronavírus-járvány-helyzet is indokolja – szögezte le Sógor Enikő. A sportcsarnokban maradókkal folytatják a felzárkóztató, integráló programokat, ám a városháza azt szeretné, ha a Somlyó utcában élők sem maradnának ki teljesen ezekből. Sógor Enikő elmondta: jelenleg Csíksomlyón helyszínt keresnek a programok folytatásához, ugyanakkor problémát jelent a megfelelő szakemberek hiánya is.

Érkeznek a konténerek

Az Erőss Zsolt Arénában maradó 123 személyt várhatóan a kormány által kiutalt, hamarosan megérkező lakókonténerekben helyezik el, azonban egyelőre nem sikerült megtalálni a helyüket – mondta az elöljáró. A város vezetősége több lehetőségben is gondolkodik, azonban döntés még nem született. A konténerek felszereltsége egyelőre kérdéses, az viszont biztos, hogy bárhová kerülnek, meg kell oldani a helyszínen a vízellátást, a mosdók, zuhanyzók, mellékhelyiségek kérdését, valamint a közösségi terek kialakításának a kérdését is – tette hozzá Sógor Enikő. A városvezető kifejtette: a konténerek felállításával kialakított új telepet egyfajta szociális központként kívánják működtetni abban az évben, amíg a kormány a város rendelkezésére bocsátja azokat. Az elköltözött családokat folyamatosan monitorizálni fogja a városvezetés, figyelik például, hogy semmilyen építkezésbe ne kezdjenek, ha ilyet tapasztalnak, azonnal lebontják – szögezte le az alpolgármester.