A régi vár másolata épül az új csorgónál

Közmunka a csorgónál. Az eredményre mindenki büszke | Fotó: Mihálydeák Antal

Napról napra szépül Nagyga­lamb­falván a Bánatos Királylány csorgó és környezete. A forrás, illetve a hozzá tartozó zöldövezetek, par­kolók és pihenőhelyek méltán ne­vez­hetők a település egyik leglátványosabb helyszínének, amely a közeljövőben egy háromszintes kilátóbástyával fog bővülni.

Újabb kilátónak örülhetnek a természetjárók, amely Galambfalván a Bánatos Királylány csorgó mellé épül majd, és a fák fölé emelkedve biztosít rálátást a környékre. A helyi önkormányzat a Vágás-patak közelében található csorgó felújítási tervezetét már évekkel ezelőtt napirendre tűzte. A jelenlegi állás szerint a forrás vize ivóvízként is fogyasztható, a létrehozott pihenőhelyek és parkolók pedig minden környékbeli és oda látogató turista számára használhatók.
A csorgó jelenlegi állapotához a közösség rendszeres önkéntes munkával járult hozzá. A helyiek szép számban jelen voltak a hétvégenként megszervezett kalákákon, alkalomadtán az önkormányzat különböző szakemberek segítségét is igénybe vette a gördülékeny és minőségi munka érdekében. A legutóbbi kalákán, amelyet június 11-én tartottak, több mint száz önkéntes vett részt. Az esemény bebizonyította, hogy nem állhat meg a munka, folytatni kell az elkezdett park bővítését és kialakítását, mondta Gyerkó Levente polgármester. Hozzátette: a rengeteg érdeklődő arra enged következtetni, hogy igenis sokan szeretik ápolni a szépet, a jót, ugyanakkor fontosnak tartják a falu környezetének kialakítását olyan formában, hogy mindenki jól érezze magát benne és értékelni tudja a megvalósításokat.
A polgármester a vár megépítéséhez ismét a lakosság segítségét kérte. A kilátóbástya építésével, a forrás környezetének további renoválásával, valamint a turistaútvonalak fejlesztésével növelik Galambfalva turisztikai vonzerejét. A beruházáshoz szükséges engedélyek birtokában a terepi munkálatok november 4-én indulhatnak. A vár egy olyan területen kap helyet, amely az elmúlt évben már igencsak közkedvelt pihenő- és kirándulóövezetté alakult. A kilátó megváltoztatja a korábbi terület funkcióját, illetve átalakítja a csorgó turisztikai lehetőségeit. A közösségi munkával épülő kilátóbástya a park és a tó folytatásánál helyezkedik majd el, amely a várfelei várnak lenne az egyik bástyája, egyben az egykori galambfalvi vár kicsinyített mása, ismertette a tervet a polgármester. Az elképzelések alapján a háromszintes bástyához tartozna egy kilátó, egy vízzel feltöltött várárok és egy sövénykerítés. A vár alapját, illetve az első szintet a településről elszármazottak fogják elkészíteni a polgármesteri hivatal irányításával. A polgármester mondta, nagy örömükre szolgál, hogy az elszármazott lakosok körében nyitott fülekre és érdeklődésre találtak a beruházással kapcsolatban.
A második, illetve a harmadik szintet a falubeli építész szakemberek fogják megépíteni a gógáni erdőben felnőtt fenyőfákból. A kétkezi segítségre és önkéntes közmunkára szintén szükség lesz.
A polgármester az említetteken kívül segítséget kér a kert kivitelezéséhez a település többi tagjától. A soron következő kaláka alatt fát, ágakat kell gyűjteni, a beszerzett faanyagot lefesteni, valamint felvinni a cserepeket a tetőre. A kilátóra szánt cserepek a hamarosan újra befedésre kerülő református templom régi cserepeiből kerülnek ki. Tisztelettel és szeretettel kérnek mindenkit, hogy aki csak teheti, segítsen az elszármazottak, illetve az itthon élők meghívásában. „Bizonyítsuk be újra a jövő generációjának, de akár saját magunknak is, hogy él még a székely összefogás, és hogy egységben rejlik az erő”, írják a helyi önkormányzat felhívásában.

Miklós Dalma

: an accessible web community