A pillanatnyi kieséseket a standard megengedi

Illusztráció. Fotó: Balázs Árpád

Gyakori, hosszabb-rövidebb áramkiesésekre panaszkodott egy, a szerkesztőségünket megkereső csíkszeredai, Somlyó utcai lakos, aki már a háztartási gépeit is félti a gyakori megszakításoktól.
Az áramszolgáltató viszont azt állítja, ilyen jellegű hibabejelentések az utóbbi időben nem voltak, az apró, pillanatokig tartó kieséseket pedig a standard is megengedi.

Kábelrengeteg egy csíkszeredai villanyoszlopon. Egyedi panasz? Fotó: Balázs Árpád
Kábelrengeteg egy csíkszeredai villanyoszlopon. Egyedi panasz? Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]T[/dropcap]íz éve költöztem be családommal a Somlyó utcában lévő családi házunkba. A tíz év alatt sok minden változott, lett aszfalt, közvilágítás, fekvőrendőr az utcában, kanalizálás, egy dolog viszont semmit sem változott, éspedig az áramszolgáltatás minősége – fakadt ki a szerkesztőségünket panaszával megkereső olvasónk.
Azt állítja, igen gyakran történnek hosszabb-rövidebb áramkiesések, sokszor ezek csak néhány másodpercig tartanak, de arra elegendők, hogy a háztartási gépek leálljanak és újrainduljanak.
– Jeleztük az évek során már többször is a szolgáltatónak, ismerjük már a válaszát is, hogy a „trafó nem bírja a terhelést”. De hát tíz év alatt mégiscsak lehetett volna valamit kezdeni azzal a trafóval – méltatlankodott az illető.
A villamossági vállalat helyi főmérnöke, Molnár János meglepődve hallgatta a témára vonatkozó kérdésünket, és azonnal átnézte az utóbbi időben befutott hibabejelentéseket.
– Hozzánk ilyen jellegű panaszok az utóbbi időben nem érkeztek, nem tudok róla, hogy abban a városrészben valamilyen rendkívüli helyzet volna – mondta a szakember.
Elismerte, hogy voltak kisebb műszaki gondok Somlyón, de azt mondja, ezeket kiküszöbölték, és tudomásuk szerint zavartalan a szolgáltatás.
– Pillanatnyi megszakítások történhetnek olyan átmeneti hibákból is, amelyeket valamilyen sokk okoz, de ha huzamosabb üzemzavar lép fel, és azt nekünk bejelentik, mi meghatározott időn belül ki is javítjuk – mondta Molnár János. – Nincs abból a városrészből feltűnően sok bejelentés, pedig ha tényleg komoly probléma volna, a bejelentések száma is kellene tükrözze. Apróbb feszültségesések lehetnek, amelyek pillanatnyi áramkieséseket okoznak, de ezeket a standard is megengedi – tette hozzá.
Ugyanakkor arra a kérte a fogyasztókat, ha hosszabb üzemzavart észlelnek, jelezzék a szolgáltatónál.
– Van eset, hogy automatikusan is érzékeljük és kiküszöböljük a meghibásodást, például ha mostanában a nagy meleg, vagy éppen egy madár, netán egy ág miatt egy automata kapcsoló valahol kiesik – mondta a szakember.

Forró-Erős Gyöngyi

: an accessible web community