A pestis olcsón sem jó vétel

Piaci ár alatt se vásároljanak kétes, ismeretlen eredetű malacokat és hízósertéseket a gazdák – kérik a hatósági állatorvosok, ugyanis illegális árusok az afrikai sertéspestis miatt zárlat alá vont településekről származó vágóállatokkal nyerészkednek. Az ilyen „jó vételt” nem ajánlják senkinek.

Nem ajánlják az ismeretlen eredetű hízósertések vásárlását a gazdáknak a Hargita megyei hatósági állatorvosok, még akkor sem, ha a vágni való állatokat vonzó, a helyi piaci áraknál jelentősen olcsóbban kínálják. Nagyon nagy a valószínűsége ugyanis, hogy a sertéseket az alkalmi árusok – illegális módon – az afrikai sertéspestis-esetek miatt karantén alá vont térségekből hozzák, és a vágásra kínált állatokkal együtt a fertőző kórt is behurcolják. Így viszont az olcsó s jónak tűnő vásárra az egész állattartó közösség ráfizet – hívja fel a vágni való hízókat kereső gazdák, vásárlók figyelmét dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője. 

– Konkrét tudomásunk van olyan megyékről, ahol a Hargita megyei áraknál olcsóbban árulják a vágósertést. Hargita megye, hála istennek, mentes az afrikai sertéspestistől, de országos szinten mai napig szép számban vannak olyan települések, ahol gócpontok alakultak ki, ahol a betegség jelen van. A gócpontnak számító településekről nem értékesíthető és nem szállítható el az állat, ezért helyi gazdáktól nagyon olcsón megvásárolható. A gyors nyereség reményében ezt egyesek megpróbálják kihasználni, és ennek érdekében mindent elkövetnek, mindennel megpróbálkoznak. Mindenkit arra kérek, hogy kétszer is gondolja meg, hogy mit és honnan vásárol. Ismeretlen eredetű, követhetetlen származású állatért nem szabad pénzt adni – figyelmeztet Ladó doktor.

A megyei főállatorvos elmondta, az illegális élőállat-szállítmányokat, a törvénytelen állatkereskedelmet a megyébe vezető közutak mentén felállított ellenőrző pontokon eddig is próbálták kiszűrni, feltartóztatni: a szúrópróbaszerű közúti ellenőrzések viszont a közeli ünnepi, disznóvágási időszak alatt még fokozottabbak lesznek. A hatósági állatorvosok munkáját e téren – együttműködési megállapodás alapján – a rendőrség munkatársai is segítik.

A Hargita megyei sertésállomány jelenleg szűk 30 ezer egyedet számlál, ezek elsöprő többsége háztáji, saját szükségletre termelő gazdaságokban található.Domján Levente