A népi fürdők gyógyító ereje

Fotó: Vlaicu Lajos

A népi fürdőkről szóló ankétunk teljességének érdekében, a vizek gyógyhatását illetően szükségesnek tartottuk az orvosi véleményezést is. Ennek okán dr. Hajducsi Beáta fizioterápia-rehabilitáció-balneológus szakorvost kérdeztük.

A szakorvosok tudatában vannak a környékbeli népi fürdők vizeinek gyógyerejében, azonban mielőtt bárkinek ajánlanák ezek használatát, fontos az alapos körültekintés, ugyanis mindegyik gyógyvíz más-más hatással bír a szervezetre, emellett a páciens teljes kórképének ismerete is elengedhetetlen.
Dr. Hajducsi Beáta balneológus a népi fürdők vizeivel kapcsolatban elmondta, hogy orvosi szakterületük megköveteli tőlük a hazai gyógyfürdők elhelyezkedésének ismeretét, valamint a vizek különböző betegségcsoportokra gyakorolt hatásának tudását. A víznek mind megelőző, mind gyógyító hatása ismert, ezt kezelés céljából a nagyobb balneáris fürdőtelepeken ki is használják.
– A betegségcsoportok között tág fogalomkörben említeném például a mozgásszervi betegségeket, a kis- és nagyízületi gyulladásos, illetve degeneratív kórképeket, szív– és keringési rendszerbetegségeket, bizonyos nőgyógyászati, bőrgyógyászati krónikus betegségeket, a gyomor- és bélrendszeri panaszokat, és a sor még folytatódhat. A népi fürdőkről mondhatni mindenki hallott, de arról, hogy konkrétan hol alakultak ki és mire használhatók, elég kevesen tudnak. Az elmúlt évszázad során magukat balneáris üdülőhellyé kinőtt gyógyfürdők természetesen a belföldi és a külföldi turizmusban is ismertek. Ezek igénybe vehetők mind a betegségek kezelésére, mind megelőzésére, az életminőség javítására, illetve fenntartására, ezért nagyon sokan rekreációra is használják. Csak párat említenék Székelyföldön: Tusnádfürdő, Szováta, Bálványosfürdő, Hargitafürdő, ezeken a helyeken fizio-elektroterápiás lehetőségekkel, orvosi konzultációkkal, asszisztens személyzettel felszerelt kezelőbázisokat alakítottak ki – világított rá a doktornő.
Hozzátette: az általunk említett népi fürdők is legalább ilyen gyógyerővel bírnak, csak korunk embere inkább a pihenéssel, szabadidős tevékenységekkel, szabadsággal összekötve szeretné kihasználni a gyógyfürdők jótékony hatását. Azonban ezek a régről ismert fürdők nem nyújtanak teljes körű lehetőséget a rekreációra és a gyógyulásra.
– Talán ebből kifolyólag ezen fűrdők nem annyira elterjedtek, és korunk embere még nem térképezte fel őket. Én és kolléganőim is el szoktuk mondani a pácienseinknek, hogy a fizio-elektroterápiás és konzervatív, gyógyszeres kezelések mellett nagyon jó alternatívát nyújt a környékünkön meglévő gyógyfürdők használata. Olyan betegségcsoportokat veszünk figyelembe, mint a gerincbántalmak, ízületi betegségek, a csípő- vagy a térdkopásos betegségei, kis- és nagyízületi gyulladásos betegségek, perifériás idegbántalmak vagy bizonyos neurológiai betegségek és törések utáni mozgásfunkciók javítása – ismertette az orvosnő.
Azt is kihangsúlyozta, hogy bármely megbetegedés részletes orvosi kivizsgálást igényel a diagnózis helyes felállítása érdekében. A diagnózist követően különböző invazív és noninvazív kezelési módok állnak rendelkezésünkre, ami mellett a fizio-elektroterápiás 10 napos kezelést ajánlják. Ezek a kezelési módszerek a betegség akut fázisát részben vagy teljesen megoldják. A teljesebb hatás elérése érdekében a gyógyfürdőket 10-12-14 napos kúraszerű kezelésként ajánlott igénybe venni, de természetesen nem kellene gondot jelentsen az sem, ha a páciens kevesebb vagy akár több időt szeretne egy-egy ilyen kezelésre szánni.
– Fontos tudni, hogy kezelőorvosként akkor ajánlhatom a gyógyfürdős kezeléseket, ha betegeimnél nincs ellenjavallt társbetegség, illetve onkológiai betegségek, akut fertőző betegségek, vagy bármilyen akut fázisú kórkép, tisztázatlan diagnózis. Kivizsgálás alatt álló betegeknél sem ajánlott. El kell mondanom, hogy vannak olyan pácienseim, akik a fizio-elektroterápiás kezelések lejárta után, vagy akár a gyógyszeres kezelések mellé 2 hetes gyógyfürdős kezelést alkalmaztak, igazoltan jótékony hatással. „Úgy érzem, könnyebben mozognak az ízületeim”, szokták mondani egy-egy kontrollvizsgálat alkalmával. Sok páciensünk kikéri a véleményünket a gyógyfürdőkkel kapcsolatosan, és körültekintően kell megtaláljuk a számukra megfelelő fürdőhelyet, figyelembe véve a lakóhelyüket is. Előfordult olyan eset is, hogy ez volt az egyetlen lehetőség, amit a páciens bevállalt és esetében szintén láthatóan jó eredménnyel járt – zárta dr. Hajducsi Beáta.

Vlaicu Lajos

: