A nagydíj Bolíviába került

Fotó: TIFF

Június 17. és 26. között Kolozsvár 21. alkalommal adott otthont a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak, a TIFF-nek. Több mint 350 filmalkotás a földkerekség minden tájáról, telt házas vetítések, minőségi zenecsemegék: a rendezők ezúttal is alaposan kitettek magukért. Az eseményről Turós-Jakab László számol be.

Hagyományosan 12 alkotás versengett a 10 ezer eurós fődíjért, amelyet ezúttal Alejandro Loayza Grisi Utama (A mi házunk) című bolíviai–uruguayi–francia koprodukciója kapta. Az idei TIFF legfontosabb díját, a Transilvania Trófeát megnyerő film két abszolút amatőr, idős főszereplővel hódít. A sok nehézségben eggyé kovácsolódott kecsua indián házaspár, Virginio és Sisa története meghatóan egyszerű, de ugyanakkor halandóságunkra és a sárgolyónkat fenyegető végzetes veszélyre, a globális felmelegedés okozta elsivatagosodásra figyelmeztet.
A díjat Halldóra Geirharðsdóttir adta át, az izlandi filmes Bogdan George Apetri hazai filmrendezővel, Gülin ÜstÜn török producerrel, Srdjan Golubović szerb filmrendezővel és Carlos Rodríguez Ríos-szal, a barcelonai BAFF filmfesztivál igazgatójával együtt látta el a zsűrizés nehéz feladatát.
Az Utama elsöprő sikerét bizonyítandó, a film a nagyérdemű tetszését is elnyerte, s 4,56-os átlaggal szerezte meg a kétezer eurós közönségdíjat.
A legjobb rendezésért kiírt 3500 eurós díjat az izlandi Guðmundur Arnar Guðmundsson kapta a Beautiful Beings (Szép lények) című alkotásért. A kamaszkor szépségét és árnyoldalait remek fiatal szereplőkkel bemutató film mindkét vetítése nagy tapsot kapott.
A Román Filmnapok keretében több alkotást is díjaztak: a legjobb nagyjátékfilmért járó 10 000 eurót Bogdan George Apetri Miracol (Csoda) című filmje kapta, debütért 1000 euró járt Alina Grigore-nak a Crai Nou (Új Király) című filmért, míg Ștefan Constantinescu Om-câine (Kutyaember) című alkotása 5000 eurós különdíjban részesült.
Ugyanezen kategória rövidfilmjei közül Mihai Dragolea Aurică, viață de câine (Aurică, kutyaélet) című alkotása vitte el az ötezer eurós nagydíjat, míg különdíjban részesült a Fragmentări (Töredékek, rendező Miruna Minculescu) és a Moștenirea (Az örökség, rendező Marian Fărcuț). A fesztivál legnépszerűbb román filmje Marian Canache etno-horrorja, a Capra cu trei iezi (A kecske és a három gida) lett.
Nem volt könnyű feladat a kiemelkedő alakítások közül kiválasztani a legjobbat: az 1000 eurós díjat végül Laura Müller és Schemci Lauth, a The Night Belongs to Lovers (Az éjszaka a szerelemeské) című versenyfilm két főszereplője kapta. Csonka Eszter testépítő a zsűri különdíjában részesült a Csuja László és Nemes Anna által rendezett Gentle (Szelíd) című magyar versenyfilmben nyújtott alakításáért.
A zsűri 1500 eurós különdíját a HBO ajánlotta fel és Dovile Sautyte litván rendező A Feature Film About Life (Egy fikciós film az életről) című alkotása kapta.
A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díja az Imaculat (Szeplőtlen) című román filmet, Monica Stan alkotását illette.
A What’s Up Doc szekció idén versenyszekcióvá vált, az alkotásokat külön zsűrizték. A kétezer eurós fődíjat Sebastian Mihăilescu Pentru mine tu ești Ceaușescu (Nekem te vagy Ceaușescu) című alkotása vitte el, míg Yuri Ancarani Atlantisa dicséretben részesült.
Életműdíjat kapott Maia Morgenstern román színésznő.

: an accessible web community