A műsor elmarad, a huszárok felvonulnak

Idén is rendhagyó módon kényszerül ünnepelni a város. Már szombat óta piros-fehér-zöld szalagok, kokárdák díszítik a városközpontot, megnyílik ma egy izgalmas kiállítás a múzeumban, a huszárok látványáról sem kell lemondani, de a központi nagy ünnepség ezúttal is elmarad.

Rendhagyó módon tiszteleg a hősök előtt az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 173. évfordulóján a polgármesteri hivatal a kulturális intézményekkel közösen, a járványhelyzet miatt. A gyerekeket a múlt héten rajzpályázatba vonta be a városi könyvtár, az elkészült munkákat ma délelőtt állítják ki. A Művelődési Házban már a múlt héten ünnepre hangoló tevékenységekre hívták a gyerekeket és felnőtteket, és kisebb csoportokban ma is lehet jelentkezni huszárcsákó, kokárda, illetve tűzzománc kitűző készítésére.
Tegnap délután a Székelyföldi Filharmónia ünnepi hangversenye nyitotta a kulturális események sorát, ma délután pedig a Haáz Rezső Múzeumba várják az érdeklődőket: az ünnepi tárlat a szabadságharcosok életét hozza közelebb a látogatókhoz. Az 1848–49-es szabadságharc aradi ereklyéi című tárlat 18 órakor nyílik. Az Aradi Múzeum Komplexummal való együttműködésben megvalósuló kiállítás mintegy száz darabja a Kölcsey Egyesület által létrehozott, s a pesti forradalom kitörésének 45. évfordulója alkalmából (1893. március 15-én) közszemlére bocsátott aradi ereklyegyűjteményből származik. Miklós Zoltán múzeumigazgató közölte, hogy a szabadságharcosok személyes tárgyait mutatják be: láthatunk többek között szablyákat, egyéb korabeli fegyvereket, zsebkendőt, zászlókat, festményeket, a bebörtönzött személyek által készített faragványokat, az egyik termben pedig az aradi Szabadság-szoborról készült projekció tekinthető meg.
Második alkalommal marad el a Márton Áron téri hagyományos ünnepség, de a mai nap folyamán lehet koszorúzni a Vasszékely-szobornál. A Hagyományőrző Székely Huszárezred pedig hosszabb útvonalon tartja meg felvonulását: a déli harangszó előtt Szombatfalváról indulva érintik a Tomcsa és a Sziget negyedet, a városközpontot, majd a Tábor, illetve a Bethlen lakótelepeket.

Asztalos Ágnes