A megyei önkormányzat egyházi támogatásairól egyeztettek

Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Az egyházi támogatásokról egyeztettek a Hargita megyei önkormányzat képviselői a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébánián az egyházak képviselőivel csütörtökön – közölte lapunkkal Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

Továbbra is napirenden van Hargita Megye Tanácsa költségvetés-módosítása, és az intézmény közleménye szerint ez az egyházi támogatásokat is érintheti, ám a Hargita megyei felekezetek vezetőivel dolgoznak azon, hogy a lehető legkisebb mértékben érintse ez az egyházakat. Szerdán a csíki egyházak vezetőivel, csütörtökön pedig az udvarhelyszéki és gyergyói felekezetekkel egyeztettek.

Mint arról korábban Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke többször is tájékoztatott, a költségvetés átstrukturálására van szükség, amelyet mielőbb el kell fogadnia a megyei tanács testületének. A Szent Miklós-plébánia 160 ezer lej támogatást igényelt a villanyhálózat felújítására, a templom hangosítására és a harang automatizálásának javítási munkálataira. De 100 ezer lejre van szükség a szárhegyi ferences kolostor külső burkolati munkálataira is.

A megyei tanács elnöke elmondta, a legnagyobb problémát a szociális rendszer állami támogatásának módszertana okozza. Mint mondta, továbbra is probléma, hogy nem fejkvótarendszerben támogatja az állam a gyerekvédelmi és szociális rendszert. A hálózat állami támogatás nélkül hagyása a megyei tanácsot komoly kihívás elé állítja, hiszen így máshonnan kényszerül az apparátus összegek átcsoportosítására.

A megyei tanács tájékoztatása szerint, ha az előterjesztett költségvetés-módosítási javaslatot a testület a következő tanácsülésen elfogadja, akkor az egyháztámogatási programokra kifizetik a tervezett támogatásokat. A közlemény szerint a határozat elfogadását követően a megyei önkormányzatnak gyors ütemben kell megkötnie a szerződéseket az egyházakkal.

HN-információ

: an accessible web community