A megye lakosságának tíz százaléka kapott eddig oltást

Fotó: MTI
Illusztráció

Hargita megye lakosságának hozzávetőleg tíz százaléka, körülbelül 35 ezer ember megkapta már a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát – közölte dr. Tar Gyögyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője, aki szerint aggasztó, hogy a megyén kívülről is sokan érkeznek hozzánk immunizálásra, ők a beadott vakcinák két százalékát kapták eddig meg.

Az intézményvezető azt is elmondta, hogy a megye lakosságának 3,5 százaléka kapta meg eddig mind a két dózist. Hozzátette, azért aggasztó, hogy más megyék lakói is itt kapnak oltást, mert ezeket az adagokat kifejezetten a Hargita megyeiek számát figyelembe véve hívták le.

„Természetesen az oltási központok vezetőitől értesültünk arról, hogy sokan élnek az oltásturizmussal. Ha valaki nem jelentkezik a megadott időpontban, akkor az oltásos fiola kárba vész, ugyanis nem lehet a felbontott oltóanyagot más napig tartogatni, ilyenkor a listán következő személyt értesítik, hogyha szeretné megkapni az oltást, siessen be a központba. Aggasztó, hogy a más vidékekről érkezők beoltása nem növeli a Hargita megyei átoltottságot, így a lakosság jobban ki van téve a fertőzés veszélyének, ráadásul az idegenek jó eséllyel terjeszthetik itt is a vírust. Ha valaki például Bukarestből – ahol kifejezetten magas a fertőzési ráta – érkezik hozzánk beoltatni magát, elmegy egy étterembe, és leveszi a maszkot, máris megtörténhet a baj” – részletezte az igazgató.

Tar Gyöngyi azt is nehezményezi, hogy egyes családorvosok nem segítik betegeiket, hogy előjegyeztessék magukat oltásra. Véleménye szerint a megyére vonatkozó 10 százalékos átoltottsági arány megfelelő, azonban a családorvosok közbelépésének hiánya, illetve a tény, hogy a veszélynek leginkább kitett idős korosztály nem tud az online platformon regisztrálni, hátrányos helyzetben sodorja őket.

„Az idős pácienseken nem segítenek azzal a családorvosok, hogy megadják nekik a telefonközpontos szolgálat számát, hogy ott regisztráljanak. Az itteni idősek nincsenek ehhez hozzászokva. Ezért azt várjuk a családorvosoktól, hogy jobban köteleződjenek el az idősek esetében” – fejtette ki az intézményvezető.

HN-infomáció