A megelőzésre összpontosítanak

Figyelnek az egészségügyi problémák megelőzésére a ditrói egészségházban FOTÓ: BARABÁS-PÁL HAJNALKA

Több egészségmegőrző programot is útjára indított Gyergyóditróban a Szent Katalin Egészségház a tanintézetekkel közösen. A pici gyermekeknek a korai fejlesztő csoportot, a diákoknak a Fogtündér programot ajánlják, és foglalkoznak a ditrói fiatalok szexuális nevelésével is.

Idéntől az iskola igazgatójának támogatásával középiskolai osztályokba látogat Balázs-Kercsó Erzsébet, az egészségházban működő védőnői szolgálat munkatársa, hogy szexuális nevelést, szexuális felvilágosítást nyújtson a ditrói diákoknak.
– Eddig pozitív tapasztalataim vannak. Nyilván, a serdülőkornak megfelelően nincs sok kérdésük hozzám, de úgy látom, figyelemmel kísérnek, örülnek annak, hogy én bemegyek hozzájuk, és van beszélgetőpartnerük ilyen téren is – összegezte az eddig tapasztaltakat a védőnő.
Szintén iskoláskorúaknak, de kisebbeknek szánták az egészségház Fogtündér programját, ebbe egy helyi fogorvoshallgatót vontak be
– Bejár az iskolába, végiglátogatja az osztályokat, segít a diákoknak a helyes fogápolás megtanulásában, a szájhigiénia megőrzésének fontosságáról beszél – vázolta a tevékenységet a védőnő.
A községben a legkisebbekkel is törődnek, korai fejlesztő csoportot indítottak számukra. Ebben az esetben is külső segítségre támaszkodnak. A felkért gyógypedagógus heti egy alkalommal tart a ditrói csecsemőknek, kisgyerekeknek fejlesztő foglalkozásokat az egészségházban. A közlejövőben tervezik egy szülésfelkészítő akupunktúrás program indítását is.

Barabás-Pál Hajnalka