A meddőség leggyakoribb oka

Fotó: freepik.com

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) manapság a szülőképes korban lévő nők leggyakoribb endokrin megbetegedése, ami gyakorlatilag minden tizedik nőt érint. A PCOS amellett, hogy testi tüneteket produkál, komoly lelki nehézségeket is okoz.

Rengeteg nő összerezzen, a „hormon” szó hallatán: van, aki azért, mert házisárkánnyá változik tőle, van, akinek nincs elég belőle, és van, aki nem tudja kordában tartani működésüket. A serdülőkortól a meno­pauzáig a nők állandó hormonális hullámvölgyben vannak, amelyek hatással vannak az agy kémiájára, így az általános hangulat alakulására is.
A PCOS-re (policisztás ovárium szindróma) egy olvasói levél kapcsán figyeltem fel, majd kérdeztem szakértőt, hogy tiszta képet kaphassunk a betegségről. Gyakori tünetei közé tartozik a menstruációs ciklus zavara vagy elmaradása, a nehezített teherbe esés, a petefészek policisztás elváltozása, a fokozott férfi nemi hormon termelődése (hiperandrogenizmus), a fokozott szőrnövekedés az arcon, végtagokon, hason (hirsutizmus), a zsíros, pattanásos (aknés) bőr, az elhízás és akár az inzulinrezisztencia is. A betegség diagnosztikáját nehezíti, hogy nem minden tünet jelenik meg mindenkinél, és azok súlyossága is eltérő lehet – tudtuk meg Schrádi Kata dietetikustól, aki számos hasonló esettel találkozott.
– A policisztás ovárium szindróma alapvetően egy endokrinológiai (hormonrendszert érintő) probléma, viszont megnyilvánulásában egy olyan komplex kórkép, ami együttesen érinti a hormonális rendszert, okoz nőgyógyászati vagy akár bőrproblémákat – avatott be a szakértő.

Mentálisan is megterhelő

Egy olvasói levélben az érintett nő így fogalmazott: „Amikor a férjemmel úgy döntöttünk, hogy gyereket vállalunk, soha nem gondoltam, hogy ez bonyolult lesz. Hét évig szedtem fogamzásgátlót, és arra gondoltam, ha abbahagyom a szedését, gyorsan teherbe eshetek. Nem így volt. Nehéz volt időről időre negatív terhességi tesztet látni. Hamarosan elmentem a nőgyógyászomhoz, ahol policisztás ovárium szindrómát diagnosztizáltak. Bár a PCOS-t általában orvosi szempontból közelítjük meg, a testi tünetek mellett számos pszichés problémával is küzdöttem. Alacsony önértékelés, önképzavar, csökkent életminőség, szexuális, illetve pszichiátriai problémák (például depresszió, szorongás, evészavar). Ezek a lelki panaszok gyakran ugyanannyira nyomasztóak voltak, mint a testi tünetek” – tette hozzá olvasónk, felhívva a figyelmet a betegség súlyosságára.
Hozzátette: számára rengeteg bosszúságot, frusztrációt okozott, és köreiben egyre több nő számol be a kórról – ezért is szeretné felhívni a figyelmet a téma fontosságára:
„A nehezített teherbe esés a gyermekáldásra váró nők számára a legfrusztrálóbb, a párkapcsolatot és egy nő önbecsülését leginkább megtépázó tünet. Az éveken át tartó sikertelen próbálkozás negatívan hatott a szexuális életünkre. Már önmagában a betegség tünetei, a gyógyszerek mellékhatásai, a dietetikus által »felírt« életmódváltás betartása és a kapcsolódó pszichés problémák megnehezítették a mindennapokat. A legnagyobb nehézség azonban a teherbeesési problémák s a miattuk érzett frusztráció és szorongás. Sokan vannak, akik több év próbálkozás után fordulnak párterapeutához. Ez érthető is, hiszen az évekig tartó »kísérletezés« elveszi a szexuális együttlétek örömét, spontaneitását, megkérdőjelezi magát a kapcsolatot” – számolt be az érintett.

Fotó: freepik.com

Van megoldás?

Szakértőnk, Schrádi Kata kifejtette: a PCOS a reproduktív korban lévő nők 6–12 %-át érinti világszerte. A betegség kialakulásában szerepet játszik a genetikai hajlam is, de a tünetek megjelenését elsősorban a hosszú távon fennálló kedvezőtlen környezeti hatások váltják ki. Az életmódbeli szokások nagymértékben hozzájárulnak a kialakulásához.
– A tünetek kezelése érdekében elengedhetetlen a nagyon alapos kivizsgálás, hogy minél inkább rálássunk, mi állhat a probléma hátterében. A kivizsgáláshoz szükségesek a nőgyógyászati és endokrinológiai vizsgálatok, valamint jó néhány laboranalízis. Az alapos feltérképezés után jöhet a komplex életmódterápia, célzott étrendi ajánlásokkal, megfelelő mozgással, stresszkezeléssel, az alvási rutin optimalizálásával és étrendkiegészítéssel, melyekkel együttesen segíthetjük a tünetek visszaszorítását – hívja fel a figyelmet Schrádi Kata a betegség nemcsak orvosi, hanem mentális kezelésére is. Hozzátette: a tünetegyüttes egy krónikus probléma, nem lehet teljesen kigyógyulni belőle, viszont a megfelelő kezeléssel teljesen kordában lehet tartani. – Dietetikusként azt javaslom a PCOS-ben szenvedő nőknek, keressenek meg szakképzett orvost, dietetikust, járjanak együtt alaposan utána az okoknak, találjanak együtt megfelelő megoldást a tünetek kezelésére. Általános tanácsokat nem lehet adni, annyira különbözőek az esetek. Az érintetteknek el kell hinniük, hogy megéri tudatosan tenni magukért, mert így fognak tudni teljes értékű életet élni a PCOS mellett is – egészítette ki.

Adorján Zsófia

: an accessible web community