A második Székely Góbé Találkozóra készülnek

A focipálya még üres, de a szervezők már készülnek. Mozgalmas hétvége lesz Fotó: Péter Ágnes

Számos szórakoztató előadás, népi gyermekjáték, vetélkedő, koncert lesz a 2. Székely Góbé Találkozón, amelyet augusztus 12–15. között rendeznek meg a csíkszentgyörgyi focipályán. A részleteket az esemény szervezői, a Csík­szentgyörgyi Székely Góbék és Réti Zsófia polgármester ismertették tegnap.

Augusztus 12–15. között rendezik meg a második Székely Góbé Találkozót Csíkszentgyörgyön, a focipályán. A többnapos rendezvény ötletgazdája Vitos Imre és Fehér Zoltán, a Csíkszentgyörgyi Székely Góbék alapítói, akik góbéságaikkal 2004 óta nevettetik meg a közönséget. Mint Vitos Imre közölte, az első találkozót 2019-ben rendezték meg, és pár év szünet után most ismét lehetőségük volt megszervezni az eseményt a csíkszentgyörgyi önkormányzat segítségével.

Programok kicsiknek, nagyoknak

A pénteken kezdődő eseményre már készülnek a csíkszent­györ­gyiek, sátrakat állítanak a focipályán, hiszen számos előadással, zenés, táncos, humoros műsorral készülnek a szervezők. Pénteken délután két órakor népi gyermekjátékokkal kezdődik az esemény, majd fellép a Fiság és Csalóka Ifjúsági és Gyermek Néptánccsoport. Kora este megtekinthető Berecz András mesemondó előadása, majd a Csíkszentgyörgyi Székely Góbék lépnek fel. Koncertekkel zárják a napot: Csíkszentgyörgy Község vonószenekara, majd a Role együttes fog színpadra lépni. Szombaton és vasárnap is hasonló előadásokkal várják az érdeklődőket, többek között fellép Ilyés Szabó Anna mesemondó, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Sebestyén István mesemondó, de több hagyományőrző néptánccsoport és zenekar is színpadra lép, illetve lesznek szórakoztató előadások és bulik is. A rendezvényen részt vesznek a község magyarországi testvértelepüléseinek színjátszó csoportjai, és a helyiek kulturális körsétát is szerveznek, amelyen az érdeklődők a község épített örökségét tekinthetik meg, többek között a csíkmenasági Adorján-házat, Gál Sándor szülőházát és a pottyandi haranglábat. Hétfőn Nagyboldogasszony Ünnepe alkalmából ünnepi szentmisét tartanak a Pósa-hegyi Nagyboldogasszony-kápolnánál.

Fiságmenti Góbé Piac is lesz

A találkozó ideje alatt megrendezik a Fiságmenti Góbé Piacot is, amelyet 2020 óta tartanak meg időszakosan a községben. Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy Község polgármestere elmondta, hogy céljuk a helyi termelőket, kézműveseket támogatni azáltal, hogy lehetőséget biztosítanak nekik, hogy termékeiket értékesíteni tudják. A piacon összesen 26 termelő és kézműves lesz, akiktől lehet majd háztáji hústermékeket, sajtot, mézet, szörpöt, gyümölcslét, mézeskalácsot venni, de lesznek különböző kézművesek is, akik kerámiaedényeket, ékszereket és egyéb használati tárgyakat készítenek.

A cél megismertetni Csíkszentgyörgyöt

Réti Zsófia polgármester hangsúlyozta, hogy ez az esemény nem fesztivál, hanem találkozó. Mint közölte, a szórakoztató programokat kiegészítették kulturális előadásokkal és gyermekprogramokkal, így a gyermekek, fiatalok és idősebbek is találhatnak kedvükre való időtöltést. A polgármester elmondása szerint az is céljuk, hogy bemutassák a községet, annak kulturális és épített örökségét azoknak, akik kevésbé ismerik településüket. A rendezvényre lehet bérletet vásárolni, amely 50 lejbe kerül, a napijegy ára 20 lej. A 7 év alatti gyermekeknek a belépés ingyenes, a 7 és 14 év közöttieknek 10 lej a belépő. A községbeli nyugdíjasoknak szintén 10 lej a belépő.

Péter Ágnes

: an accessible web community