2021. június 22, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

A magyarok újraterveznék

Pénteken ülésezett a MOL Liga, amelyen a román–magyar közös pontvadászat kilenc csapatának képviselői mellett jelen volt a Magyar Jégkorong Szövetség vezetése is. Mivel a román bajnokság és a MOL Liga menetrendje ütközik, ezért a magyar szövetség tárgyalásokat kezdeményez a hazai szakszövetséggel. Újraterveznék a szezont.

A héten végleg eldőlhet, hogy milyen körülmények között folytatja a HSC és a Brassó a MOL Ligát Fotó: Halmágyi Zsolt
A héten végleg eldőlhet, hogy milyen körülmények között folytatja a HSC és a Brassó a MOL Ligát Fotó: Halmágyi Zsolt

[dropcap]Ü[/dropcap]lést tartott pénteken Dunaújvárosban a jégkorong MOL Liga, amelyen a sorozatban részt vevő klubok képviselői mellett a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) vezetői is jelen voltak. A tanácskozáson mind a kilenc MOL Liga-csapat, tehát a DVTK-Jegesmevdék, a Dunaújvárosi Acélbikák, a Brassói Corona, a Debreceni HK, az UTE, a Ferencváros, a HSC Csíkszereda, a Fehérvár AV19 és a MAC Budapest képviselői részt vettek.

Az ülést követően az MJSZ honlapján megjelent közlemény szerint a klubok, illetve a magyar szövetség vezetői áttekintették a nemzetközi liga helyzetét. Korábban a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) engedélyezte a Brassói Coronának és a HSC Csíkszeredának, hogy folytassa szereplését a MOL Ligában, ám nem változtatott a román bajnokság kiírásán, így a két sorozat menetrendje jelentős fedésben áll. A Dunaújvárosban tartott MOL Liga-ülés résztvevői megállapodtak, hogy a következő munkanapon (ma – szerk. megj.) megkezdik a kommunikációt az RJSZ-szel, és javaslatokkal élnek majd az ügy megoldása érdekében.
A román szövetség gyorsan reagált a magyarok közleményére. Az RJSZ közleményében megjegyzi, a szövetség vezetése június 18-án a román bajnoki tervezetet jóváhagyta, ezt pár nappal később megkapták az érintett klubok is. A Szövetségi Büró augusztus 5-én elfogadta a román bajnoki kiírást, amelyet az aznapi rendkívüli közgyűlés is jóváhagyott. Az RJSZ vezetése megjegyzi, a szövetség alapszabályzata szerint az idény első mérkőzése előtt legalább 30 nappal a közgyűlés el kell fogadja a naptárt és a bajnoki kiírásokat.
Alexandru Halauca RJSZ-főtitkár az egyik hazai sportlapnak azt mondta, a román szövetség vezetése előterjesztett egy javaslatot MOL Liga-ügyben, ám erről sem a liga tagjai, sem pedig a magyar szövetség nem akart hallani. „A Román és a Magyar Szövetség közösen rendezte a MOL Ligát, de egy idő után már nem voltunk egyenlő felek ebben a bajnokságban. A magyarok most saját szabályaik szerint akarnak játszani. Mi azt javasoltuk, hogy öt romániai és öt magyarországi csapat legyen a MOL Ligában, de ezt ők elutasították, ahogyan a Galaci Dunărea és a Steaua csatlakozását is. Azt kifogásolták, Galac távol van számukra, és amennyiben a Dunărea Brassóban játszaná hazai meccseit, felvennék a Ligába. Ezt viszont a Dunărea vezetése nem fogadhatta el” – nyilatkozta a sportlapnak Halauca.
„Elfogadjuk a román szövetség döntését, nincs más, amit tegyünk” – mondta Theodor Sava. A Brassói Corona jégkorong szakosztályának elnöke szerint az RJSZ rendkívüli közgyűlésén előterjesztettek egy olyan javaslatot, amely alapján a csapat mindkét fronton könnyedén tudott volna harcolni. „Az érdekesség az, hogy javaslatunkat a HSC Csíkszereda mellett a Steaua és a Gyergyószentmiklósi Progym is támogatta, de sajnos többen voltak, akik ezt ellenezték, így a jelenlegi versenynaptárat hagyták jóvá. Elindulunk mindkét pontvadászatban, nehéz lesz, de nincs mit tennünk” – mondta Sava. Hozzátette, a barcasági csapat keretében 31 játékos és négy kapus van, ugyanakkor van lehetőségük még öt légióst igazolni, így remélik, ha nem lesz változás egyik bajnoki kiírásban sem, akkor is jégre tudnak lépni egyazon nap a MOL Ligában és a román pontvadászatban is.
Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke is elmondta véleményét: „Úgy vélem, hogy sikeres volt a pénteki MOL Liga-ülés. Véleményen szerint talál a két szövetség megoldást arra, hogy gond nélkül részt lehessen venni mindkét pontvadászatban. Az fel sem tevődik, hogy a csíki jégkorongcsapat nem indul el a soron következő MOL Liga-idényben!”

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

Megnyílt a hazájukból elüldözött németek dokumentációs központja Berlinben

Évtizedes viták és előkészületek után hétfőn hivatalosan megnyitották Berlinben a második világháború után a hazájukból elüldözött németek történetét feldolgozó dokumentációs központot és múzeumot.   A második...

Szijjártó Péter: Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát

Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát, ugyanis a nemzeti közösségek sokhelyütt nehéz helyzetbe kerültek és támadás alatt állnak a...

Lukács Antal pere: Házi őrizet helyett hatósági felügyelet

Megszüntette a házi őrizetet és hatósági felügyelet alá helyezte a Brassói Ítélőtábla Lukács Antal és Bálint Enikő vádlottakat. Az intézkedés 60 napig érvényes. Ez...

Legfrissebb