A magyar költészet napja: Két esemény a Csíki Játékszínben

Április 11-én, vasárnap két eseménnyel ünnepli a magyar költészet napját a Csíki Játékszín. Délelőtt 11 órától a Tizenegy című versösszeállítás hangzik el a színház lépcsőin, este 7 órától a színház nagytermében Szabó Enikő és barátai előadásában a Versek és dalok című verses-zenés összeállítás lesz látható.

József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik a magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta. A Csíki Játékszín hagyományos költészet napi műsora – mely idén is Szabó Enikő színésznő koordinálásával jött létre – erre emlékezve viseli a Tizenegy címet. Ez alkalomból április 11-én, vasárnap 11 órától 11 vers hangzik el 11 színész előadásában a színház lépcsőin – tájékoztatott közleményében a művelődési intézmény. Idén Pilinszky János Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő születésének százéves évfordulóját ünnepeljük, ezért az idei Tizenegy az ő életműve előtti tisztelgés: tizenegy Pilinszky-vers hangzik el a társulat tizenegy színészének előadásában. Az eseményen való részvétel ingyenes.
Szabó Enikő és barátai Versek és dalok című előadása április 11-én, vasárnap este 7 órától lesz bemutatva a Csíki Játékszín nagytermében.
Szabó Enikő, a Csíki Játékszín színésznője gyerekkora óta zenésít meg verseket, illetve ír saját dalokat. Született két színházi előadás is az idők folyamán: az Angyalstop (2007), és a Születésnapodra (2013) című verses-zenés est. A Versek és dalok ennek a két korábbi előadásnak a válogatásából jött létre, új dalokkal kiegészülve.
A verses-zenés összeállításban Arany János, József Attila, Kovács András Ferenc, Kemény István, Lackfi János, Orbán János Dénes, Parti Nagy Lajos, Radnóti Miklós és Szabó T. Anna költők művei hangzanak el. Előadják: Szabó Enikő (ének, gitár, dalszerző); Szabó Zsolt (zongora); Varga Nándor (gitár); Veress Albert (perkúció), Barabás Tamás (basszusgitár).
Az előadásra a jegyek ára 15 lej. Jegyek csak a helyszínen válthatók a színház jegypénztárában, kezdés előtt egy órával. Információk és helyfoglalás a 0751–039026-os telefonszámon.

Interaktív gyermekelőadás Gyergyószentmiklóson

Magyar költők, írók portréinak felsorakoztatásával, valamint interaktív, családoknak szóló előadással várják a közönséget a költészet napján Gyergyószentmiklóson. A vasárnap délutáni rendezvények által a résztvevők méltó módon tiszteleghetnek a magyar líra előtt.

 

Magyar költők, írók portréit csodálhatjuk meg korabeli fényképeken a vasárnap délutántól látogatható tematikus kiállításon a Figura Stúdió Színház előterében. A tekerőpataki származású dr. Molnár Attila fotótörténész, az Erdélyi Fotográfiáért Múzeum Egyesület vezetőjének gyűjteményéből összeállított anyag A magyar szellemiség nagyjai című, nagyobb lélegzetű tárlat egy része – mondta el sajtótájékoztatón Kolcsár Béla szervező, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője.
A portrék felsorakoztatása mellett a költők, írók munkásságának, magánéletének pillanataiba is betekinthetünk néhány fotográfia által. A vasárnap délután fél 5-kor megnyitandó kiállítás két hétig látogatható lesz a színház előterében.
A kiállításra érkező közönség öt órától egy interaktív családi előadásnak is részese lehet: a Zénó, az elképesztő madárijesztő című produkciót láthatják. Zorkóczi Zenóbia egyéni előadása teret adva a gyermeki képzeletnek vers- és meserészletek által kapcsolódik a költészet napjához.
A történetekben megelevenedik a tökök párbaja, a madarak költőversenye, a virágok koncertje, a bogarak tánca. Az előadás saját szövegei mellett magyar és román költők, írók verseit, meséit is felhasználja, hogy minél érzékletesebben mutassa be azokat a lényeket, akikkel a gyermek falusi környezetben vagy erdőn-mezőn járva találkozhat – olvashatjuk az előadás ajánlójában.
A produkció végén a szervezők három verseskötetet sorsolnak ki a résztvevők között.

Boncina-Székely Szidónia

Aszfaltposztolással ünnepelnek Keresztúron

Székelykeresztúron is megünneplik a magyar költészet napját. Idén is, akárcsak az elmúlt években, a város kulturális intézményei a polgármesteri hivatallal közösen szervezik az eseményt.

Az ünnepség részeként ma délben megkoszorúzzák a József Attila-szobrot a főtéren, és az ünnepi beszédek után a résztvevők a városháza előtti járdára írhatnak kedvenc verseikből idézeteket. Amint azt Tódor Éva, a székelykeresztúri polgármesteri hivatal kulturális referense elmondta, mintegy öt évvel ezelőtt vezették be a Posztolj verset az aszfaltra címet viselő akciót, amely minden évben nagy népszerűségek örvend mind a diákok, mind pedig a városlakók körében.
– Az elmúlt évektől eltérően, idén vakációra esik a magyar költészet napja, ám így is bízunk abban, hogy lesznek érdeklődők. Az esemény meghívóját idén is eljuttattuk az iskolákhoz és bízunk benne, hogy az irodalomtanárok idén is tudják mozgósítani a diákokat – fogalmazott a kulturális referens. – Rossz, csapadékos idő esetén a járda helyett papírra kerülnek a kedvenc versrészletek, és úgy lesznek közszemlére téve – tette hozzá.

Online szavalóverseny

A magyar költészet napja tiszteletére egy online szavalóversenyt is meghirdettek. A felhívás keresztúri, vagy ott tanuló V–VIII. és IX–XII. osztályos diákoknak, illetve felnőtteknek szól.
– Bár a határidő kicsit szoros, bízunk benne, hogy lesznek jelentkezők, hiszen Keresztúron nagyon sok tehetséges fiatal van, akik nem rettennek vissza a kihívásoktól – fogalmazott a kulturális felelős. Tódor Éva azt is elmondta, nem idegen ez a fajta kezdeményezés a városban, hiszen legutóbb karácsony előtt szerveztek hasonló online szavalóversenyt, amelyen napközis és I–IV. osztályos diákok vehettek részt. A mostani online szavalóversenybe bekapcsolódóknak egy szabadon választott versről kell videót készítsenek, a felvételeket pedig az office@keresztur.ro elektronikus levélcímre eljuttassák 2021. április 11. éjfélig. A beérkezett videókat egy szakmai zsűri értékeli majd, az eredményhirdetésre pedig hétfőn, április 12-én kerül sor a Molnár István Múzeumban. A legjobbak értékes könyvjutalmakban részesülnek a székelykeresztúri városi könyvtár jóvoltából.

Hadnagy Éva

: an accessible web community