A magyar költészet napja alkalmából: Online szavalóverseny

Az Agora Alapítvány diákok és felnőttek számára hirdet online szavalóversenyt a magyar költészet napja alkalmából. Jelentkezni online űrlap kitöltésével lehet ‒ ez elérhető az Agora Alapítvány Facebook-oldalán ‒ április 7-ig, szerda éjfélig.

A versenyre három kategóriában lehet jelentkezni, korcsoportok szerint: az első csoportban az 5‒8. osztályos diákok, a másodikban a 9‒12. osztályosok és a harmadik csoportban a 19 év fölöttiek jelentkezhetnek. Szabadon választott verssel lehet nevezni, és mivel 2021-ben több jelentős magyar költőre emlékezünk születésük vagy haláluk évfordulója kapcsán, ezért a következő költők műveiből lehet válogatni: Bajor Andor, Babits Mihály, Berzsenyi Dániel, Faludy György, Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János, Reményik Sándor, Romhányi József, Szilágyi Domokos, Tóth Árpád és Zelk Zoltán. A zsűri minden kategória legjobb versmondóit fogja díjazni.
Az online szavalóversenyre való jelentkezéshez egy videót kell elküldeni a szavalóról, amelyben elhangzik a versmondó neve, a szerző, a vers címe és a teljes szöveg. Mint az alapítvány közölte, a verset tilos felolvasni. A videó rögzíthető telefonnal, laptoppal, kamerával vagy bármilyen erre alkalmas eszközzel, de fontos, hogy fekvő formátumban legyen vágás, szerkesztés nélkül. Amennyiben lehet, természetes, nappali fényben készítsék a felvételt a jelentkezők. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a versmondást fogják értékelni, nem a videó minőségét. A videót a www.wetransfer.com fájlmegosztón keresztül kell megosztani, az ott kapott hivatkozást kell bemásolni a jelentkezési lapra. Emellett a szervezők válaszolnak esetleges kérdésekre a koltoknapja@gmail.com e-mail-címen vagy az Agora Alapítvány Facebook-oldalán. Az értékelés, az eredményhirdetés 2021. április 9-én, a Kájoni János Megyei Könyvtárban fog zajlani ‒ ez követhető lesz a A Költészet Napja – Csíkszereda Facebook-oldalán. A szavalóversenyt az Agora Alapítvány, a Kájoni János Megyei Könyvtár és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala szervezi.
Az alapítvány közleménye szerint a nyertes szavalók fellépnek a gálaműsoron, amelyet április 11-én, a magyar költészet napján rendeznek meg a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának színpadán.

Péter Ágnes