A macedónok után magyar klasszisok

Még nem teljes a VSK kerete Fotó: Hodgyai István

Túl van a HC Szkopje ellen két edzőmérkőzésen a VSK Székelyudvarhely, bár még kérdéses, hogy a látott játék mennyire lesz elég a bajnoki pontvadászatban. Következik az udvarhelyi kézilabda-fesztivál fénypontjának számító, a magyar All Star-csapat elleni pénteki gálameccs.

Remek játékkal, látványos meg­moz­du­lá­sok­kal, a szép számban megjelent közönségét kiszolgálva, győzelemmel mutatkozott be a Bölények Ligájára készülő VSK Székelyudvarhely férfi kézilabdacsapata kedden este a székelyudvarhelyi városi sportcsarnokban. Ellenfélként a HC Szkopje lépett pályára, melynek élén a SZKC volt csapatkapitánya, Goran Kuzmanoszki edzőként tért vissza Udvarhelyre. A keddi bemutatkozás után másnap újra megmérkőzött egymással a két együttes.
A közönség tapssal fogadta a régi, illetve az új és visszatérő arcokat is, a keretből hiányzott az angolai balkezes átlövő, Feliciano Nunes Couveiro, aki továbbra sem kapta meg a vízumát.
– Ez egy kicsit aggasztó, mert így késve csatlakozik a kerethez, később is tudjuk beépíteni a játékunkba, és minél tovább várunk rá, annál több időbe telik, hogy képességeit maximálisan ki tudjuk használni – közölte Sipos Lóránt vezetőedző.
Az udvarhelyi gárda főképp védekezésben teljesített jól, főleg a helyzetkihasználás hagyott némi kívánnivalót maga után, és kérdéses, hogy a látott játék mennyire elég az augusztus végén kezdődő bajnoki pontvadászatban.
– A Szkopje nem egy Bölények Ligája-kaliberű ellenfél, de azt nem tudnám megmondani, hogy az ellenük mutatott játék mire elég a bajnokságban, mert a jövendőbeli ellenfeleinket sem ismerjük túl jól, elég sok változás volt a csapatoknál. Azt tudom, hogy egy nagyon hosszú és nehéz bajnokság lesz, de arra készülünk, hogy a végén örüljünk a teljesített célkitűzésnek, az élvonalban való bennmaradásnak – fogalmazott az udvarhelyiek mestere.
A másik oldalon Goran Kuzma­noszki elmondta, hogy nem sokat nézte az eredményjelzőt, inkább a saját játékosainak a játékára figyelt. A macedón bajnokság később kezdődik, így csak július 27-én kezdték a felkészülést, ezek voltak az első mérkőzéseik. Ráadásul a főleg fiatalokból álló keret nem sokat játszott külföldi környezetben, Romániában még sosem jártak, ami magyarázatot is ad arra, hogy kissé megszeppentek az udvarhelyi sportcsarnokban uralkodó hangulattól.
– Bízok a csapatomban, láttam szép dolgokat, amelyek elnyerték tetszésemet. Még nagyon az elején vagyunk, sok munka van hátra, de remélem, hogy szeptember–októberben már egy sokkal ütőképesebb csapattal fogunk pályára lépni – értékelt Kuzmanoszki. A macedón szakember négy év után tért vissza legjobb kézilabdás éveinek színhelyére, az udvarhelyi sportcsarnokba, és mint mondta, nem volt könnyű uralkodnia az érzésein.
– Nyilván izgultam, de számítottam is erre, hisz annyi szép emlék köt ehhez a helyhez, az egykori közönségemhez és szurkolóimhoz, barátaimhoz, a meghatódottságtól nemcsak az ember szava, de még a lélegzete is elakad – vallotta be az SZKC egykori közönségkedvence, Goran Kuzmanoszki.

Gálameccs, de felkészülés is

Holnap 18 órától rendezik a sportcsarnokban a Határok nélkül – Kézilabda- és kulturális fesztivál fénypontjának számító VSK Székelyudvarhely és a magyar All Star-csapat közötti gálameccset. Utóbbit a székelyudvarhelyi születésű, 229-szeres magyar válogatott Ilyés Ferenc verbuválta egykori csapattársaiból, akikkel 2004-ben Athénban és 2012-ben Londonban egyaránt olimpiai negyedik helyezést értek el.
– Óriási megtiszteltetés a csapatnak, nekem mint edzőnek, és gondolom, minden játékosomnak, aki pályára lép – nyilatkozta Sipos Lóránt. Megjegyezte, hogy bár gálameccsről van szó, és ilyenkor az első cél a közönség szórakoztatása, az udvarhelyi gárda megpróbálja a találkozót felkészülési mérkőzésként is felfogni.
– Vannak dolgok, amelyeket szeretnénk gyakorolni, van mit tökéletesíteni a játékunkon, igyekszünk jobban beépíteni az újakat. Természetesen remélem sokan ott lesznek a teremben, de nemcsak ekkor, hanem minden hazai mérkőzésünkön, mert biztosan ők is tudnak majd segíteni a célkitűzésünk elérésében – összegzett Sipos Lóránt VSK-vezetőedző.

Szász Csaba

: an accessible web community