A lila csodanövény

Selective focus of beautiful bright purple flowers blooming in countryside farmland. Long patches on lavender field, meadow in summer day. Concept of nature beauty, aromatherapy.

Egyre népszerűbb, pedig már az egyiptomiak, rómaiak is használták a mumifikációs folyamat során vagy épp fürdőzéshez. Alkalmazása a gyógyászatban és az otthoni felhasználásban is sokféle lehetőséget nyújt. A levendula olyan gyógynövény tehát, amelyet érdemes megismerni.

Pompás levendulabokrok manapság egyre gyakrabban tündökölnek kertjeinkben, sőt a közterületek szépítése céljából is ültetik őket, emellett régóta ismert, hatékony gyógynövény is. Sokszínűségét fokozza, hogy fűszerként is használatos, a mediterrán vidékeken fűszerkeverékek, valamint csokoládés desszertek hozzávalója. Nemcsak üde, szemet gyönyörködtető lila virágai és finom illata miatt közkedvelt növény, hanem illóolajának gyógyhatása miatt is.

Szokatlan látvány vidékünkön
Kovács Rozália Galambfalván termeszt levendulát, a zöldségveteményese melletti kis parcellában. Elmondása szerint ismert jótékony hatásai mellett számára igazi terápia az illatos sorok között sétálni.
– Külföldön, Olaszországban dolgoztam egyetemi éveim után, ott rengeteg gyönyörű levendulamezőt láttam. Itthon megláttam a kis üres, parlagon fekvő parcellát, és gondoltam, megpróbálok pár tövet nevelgetni – emlékezett vissza.
Kérdésünkre kifejtette, csupán otthoni használatra termeszti a növényt, valamint barátoknak, ismerősöknek ajándékba. Hozzátette: rengeteg munkát és tudást igényel e pár palánta fenntartása, de mindegyik felhasználási módját szereti és előszeretettel használja a család.
– A sikeres levendulás előfeltétele az egészséges fiatal palánták megszerzése. Az egy- vagy kétéves levendula napos helyre ültetve, jó vízelvezetésű és termékeny talajban igényli a hajtások tetejének metszését. Így valószínűbb, hogy akadálymentesen fog fejlődni az új helyen, és szépen elágazik majd. A megfelelő éves metszése biztosítja, hogy a cserjék megtartsák kívánt formájukat. Az éves levendula gyorsan kinyílik, ezért ügyelni kell, hogy a fiatal növényeknek elegendő helyük legyen, ezért 40-60 cm távolságra ültetem őket. Jó pár órába telik, amíg leszüretelem a virágokat (elhessegetve közben a mérges méhecskéket), majd otthon az árnyékos garázsban felakasztva megszárítom, és később lemorzsolgatom. Sőt, még a szár hegyét és a felső leveleket is összedarabolom – avatott be Rozália.

Sokszínű felhasználási lehetőség
A fiatal anyuka a levendula kedvenc felhasználási módjáról is beszámolt:
– Szívesen használom természetes ruhamolyirtóként. Mivel a levendula szárítva is megőrzi jellegzetes illatát, amit a molyok ki nem állhatnak, ezért ilyen állapotában jól lehet hasznosítani. Megtöltöm a vászonból vagy organzából készült kisebb zsákokat és párnácskákat szárított levendulavirággal, majd a szekrénybe akasztom – mondta.
– A népi gyógyászatban a szárított virágzatot görcs­oldó, szélhajtó, az emésztést javító hatásáért használják – tudtuk meg dr. Csomai Zita orvostól, természetgyógyásztól a Székelyföldi Gyógynövénynap alkalmával.
– Forrázatát nyugtatóként, ideges, feszült állapot és túlterheltség esetén fogyasztják. Ma egyes teakeverékekben is megtalálható, vagy belégzéssel, aromaterápia formájában ajánlott magunkhoz venni. Humán klinikai vizsgálatokban is bebizonyosodott, hogy az illóolaja aromaterápiásan alkalmazva nyugtat, ellazít, hangulatjavító és segíti az elalvást – tájékoztatott a gyógynövények világában jártas orvos. Hozzátette: ezek mellett igazoltan antibakteriális, fertőtlenítő hatású. Hagyományőrző alkalmazása a levendulával töltött párnácska. Az egyre népszerűbb egyéb termékek, például a levendulás csokoládé, cukorka, fagylalt, italok nem tartalmaznak olyan mennyiséget belőle, hogy egyértelmű gyógyhatásra számíthatnánk.

Csöppségeknek is ideális
Számos illóolaj létezik, de ezek közül csak néhány az, ami használható babáknál is. Az interneten több cikk és információ kering, ami ajánlja, egy másik pedig tiltja ugyanazon illóolajok használatát – a bizonytalanság pedig megnehezíti egy szülő döntését.
Dr. Csomai Zita természetgyógyász előadása alapján ezek az ajánlások biztonságosak – hiteles és jelenleg is alkalmazott terápiák, a születéstől egészen a felnőttkorig.
– A megfázásos, vírusos időszakban fontos az immunrendszer erősítése és védelme. Vannak olyan enyhébb betegségek is, amikor nem nyúlunk azonnal gyógyszerhez, de olyan is előfordul, hogy az eredményes orvosi kezelés után a probléma egy idő után újra visszatér. Ezekben az esetekben kiváló megoldást jelenthet az aromaterápia – fogalmazott.
A levendula kitűnő lázcsillapításra: egy evőkanál zsíros olaj (mandula, jojoba, olíva), négy csepp levendula-illóolajjal. Ezzel a keverékkel kell bekenni a gyermek egész testét úgy, hogy a szív felől indulj, kifelé haladva. A művelet egy nap maximum négy alkalommal végezhető. Használható hideg borogatáshoz is: egy evőkanál tengeri sóhoz cseppentsünk négy csepp levendula-illóolajat, majd ebbe áztassunk bele egy ruhadarabot, borogassuk vele a talpat, a homlokot és a csuklókat – tanácsolja a doktornő.

Levendulafesztivál
Környékünkön talán a leghíresebb levendulás Csekefalván található, amely június végétől egészen július közepéig látogatható. Az aromás, díszes mező nyitott kapukkal várta a levendula szerelmeseit idén is.
Kecsketejes levendulaszappant, levendulaszörpöt, levendulás eperlekvárt, illatos csokrokat és párnácskákat is vásárolhattak azok, akik Csekefalvára látogattak. A családias hangulatú rendezvényt azzal a céllal szervezte meg a helyi unitárius lelkésznő, hogy megismertessék a székelyföldiekkel az illatos lila virág sokoldalú felhasználását és jótékony hatásait.
A csekefalvi levendulafesztivál egyben szüret is. A helyi unitárius lelkész házaspár ugyanis jelenleg mintegy 80 áras területen termeszt orvosi levendulát, melyet friss és szárított csokrok formájában értékesít, kozmetikai és gyógyászati célokra használ, a jövőben ugyanakkor levendulaolaj és -víz készítését is tervezik. Az illatos lila virág azonban még mindig kuriózumnak számít, a nyugtató és sebgyógyító hatásáról is ismert növényt épp ezért is próbálják népszerűsíteni.
Az érdeklődők ezúttal is bejárhatták az ültetvényt, a látványos levendulásban mindenki kedvére fotózkodhatott, s a legtöbben haza is vittek az illatos virágból.

Adorján Zsófia

: an accessible web community