A lakosság segítségét kérik a hatóságok

Svájci támogatással ivartalanítják a kóbor kutyákat. Egyedi megoldás

Ismét elszaporodtak a kóbor kutyák Gyergyószentmiklós lakónegyedeiben – erre panaszkodnak a Virág és a Bucsin negyed lakói. A polgármesteri hivatal állítja, a kóbor kutyák befogása folyamatosan zajlik, és a továbbszaporodásuk megelőzését célzó program is folytatódik.

Svájci támogatással ivartalanítják a kóbor kutyákat. Egyedi megoldás

[dropcap]F[/dropcap]alkában járnak a nagy testű kóbor kutyák a Virág negyedben, a Bucsin negyedben pedig szintén eddig nem látott ebek jelentek meg – állítják a lakók, többen félnek is a kukákban élelem után kutató állatoktól.
Többen azt sejtik, máshonnan hozták ide a kutyákat, de senki nem látta, mikor érkeztek.
– Valamit tenni kellene – kérik a polgármesteri hivataltól. A városháza közleménye tudatja, a kóbor kutya probléma felszámolását célzó program működik, továbbra is a Svájci Állatorvosok Romániáért Egyesület (Starromania) támogatásával.
A menhelyen jelenleg a kétszázat meghaladja a befogott ebek száma, további húsz gazdátlan eb számára van még hely, a befogás folyamatos.
A városlakók azzal segíthetnek, hogy kutyákat vesznek örökbe, így helyükre újakat foghatnak be. Azonosítóval ellátott, ivartalanított, féregtelenített, beoltott kutyákból választhatnak házi kedvencet. Ugyanakkor, a városháza arra is kéri a lakókat, hogy ha agresszív, beteg kutyával találkoznak, jelentsék a 0740–405272-es telefonszámon. Az ebek ivartalanítása is folyamatosan zajlik: a gazdák a körzeti rendelő telefonszámán vagy az állatorvosoknál jelezhetik az igényt, ekkor előjegyzik az ebet a továbbra is ingyenes beavatkozásokra, melyeknek ellenértékét a Starromania Egyesület vállalja.
A közlemény szerint az elmúlt másfél hónapban mintegy 90 kutya esett át ivartalanításon, ezek kétharmada háztáji, egyharmada pedig utcáról befogott eb.

Lázár Hajnal

: an accessible web community