A lakosság háromnegyede tart a gazdasági válságtól

A romániaiak háromnegyede (76%) aggódik egy esetleges gazdasági válság miatt, amely hatással lehet pénzügyi helyzetére – derül ki az UNSAR – IRES Kockázatérzékelés és biztosítási kultúra Romániában elnevezésű barométere legújabb kiadásának eredményeiből.

A felmérés szerint a gyors tempóban növekvő infláció a válaszadók 68%-át aggasztja, a háború miatt 64 százalék, az esetleges tűzesetek és autóbalesetek miatt 61 százalék, a világjárvány/betegségek miatt 57 százalék aggódik.

Az életkor előrehaladtával nő azok aránya, akik nagymértékben vagy nagyon nagy mértékben aggódnak a nem kívánt események bekövetkezésének lehetősége miatt. Ugyanakkor a városban élők és a közepes jövedelműek nagyobb valószínűséggel aggódnak ezek miatt.

A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy az infláció alakulása minden második román állampolgárra hatással volt, mivel a válaszadók valamivel több mint felének a jövedelme nem változott az elmúlt évben.

A gazdasági helyzet alakulása ellenére tízből csaknem négy válaszadó úgy véli, hogy a következő évben többet fog megtakarítani, míg 2021-ben csak tízből két válaszadó mondta ezt. A tavalyhoz hasonlóan a bankbetét lenne a fő megtakarítási módszer, tízből négy válaszadó választaná ezt. A válaszadók negyede ingatlanba fektetne.

„Most fontosabb, mint valaha, hogy az emberek tudják, vannak biztonságos megtakarítási módok, amelyek bárki számára elérhetők, mint például az életbiztosítások által kínált pénzügyi tervek. A biztosítás hatékony megoldás lehet a család teljes vagyonának és pénzügyeinek fenntarthatóvá tételére” – jelentette ki Alexandru Ciuncan, az Országos Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetségének (UNSAR) vezérigazgatója.

A közvélemény-kutatás 2022 májusában készült 1005, 18 és 50 év közötti személy megkérdezésével.

Agerpres

: an accessible web community