A következő tanévtől nem számítják be a felvételi jegybe az 5–8. osztály tanulmányi átlagát

A 2022/2023-as tanévtől nem számít bele a felvételi jegybe az 5–8. osztály tanulmányi átlaga – erről állapodtak meg a társadalmi párbeszéd bizottság hétfői ülésén az Oktatási Minisztérium és a társadalmi partnerek képviselői.

A döntés értelmében a következő tanévtől az 5–8. osztály tanulmányi átlaga nem számít bele a nyolcadik osztályt végzett tanulók felvételi jegyébe, kizárólag az országos képességfelmérő vizsgán kapott osztályzat alapján rangsorolják majd őket.

Tekintettel arra, hogy a 2021/2022-es tanévben nem kellett megszakítani az oktatást, és bízva abban, hogy a 2022/2023-as tanévben sem lesznek kényszerszünetek, a társadalmi partnerekkel abban állapodtak meg, hogy visszatérnek a világjárvány előtti vizsgarendhez mind a nyolcadik osztályosok, mind az érettségizők esetében – tájékoztatott egy hétfői Facebook-bejegyzésben Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Azt is közölte, a szeptemberben kezdődő iskolai év lesz az első, amelyben az ötödikesek már a tanév elejétől kaphatnak szociális és tanulmányi ösztöndíjat. A jogosultsági feltételek között szerepel a legtöbb húsz hiányzás, a tanulmányi ösztöndíj esetében pedig a negyedik osztály végi nagyon jó minősítés.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy az iskolások ösztöndíjára szánt 1,032 milliárd lejes keretet a legutóbbi költségvetés-kiigazításkor kiegészítették 300 millió lejjel.

Agerpres

: an accessible web community