A kiegyensúlyozott életmód fontossága

Fotó: freepik.com

A várandósság kétségkívül nem csupán az egyik legmeghatározóbb időszaka egy nő életének, de a legtöbb kérdéssel, bizonytalansággal is ebben a negyven hétben szembesülünk. A terhesség alatti kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságára és a kimondottan ellenjavallott ételekre figyelmeztet Benkő Boglárka csíkszeredai Testszerviz-konzultáns.

A babavárás csodaszép, izgalmas időszak, de felelősségteljes is egy anya számára, hisz már nemcsak saját egészségére kell hangsúlyt fektetnie, hanem a születendő gyermekét is megfelelően kell táplálnia, óvnia.

Már a babavárás előtt is
Benkő Boglárka Testszerviz-konzultáns rámutat, a kiegyensúlyozott táplálkozással a terhesség számos kellemetlen velejárójától megkímélhetjük magunkat. Emellett a megfelelő mozgás és pihenés sem elhanyagolandó, illetve minden felmerülő kétség vagy döntés előtt elengedhetetlen a kezelőorvosunkkal való konzultálás, saját és gyermekünk biztonsága érdekében.
– Egyik első megfigyelésem a várandósság kezdetétől fogva, hogy nem észleltem hányingert, sem semmiféle rosszullétet a terhesség első trimeszterében. Nem dagadnak a végtagjaim, a hosszabb utazásokat is jól bírom, nem ébredek meg éjszaka, és nem is vagyok különösebben kívánós. Mindezekből arra a következtetésre jutottam, hogy a várandósság előtti kiegyensúlyozott életmódom annyira támogatta a szervezetemet, hogy a kisbabám fogantatása sem billentett ki az egyensúlyból, ennek köszönhetően elmaradtak a jól ismert kellemetlen terhességi tünetek, és csupán az örömteli pillanatokat tapasztalom – számol be az életmód-tanácsadó, aki ma már nemcsak ügyfelei visszajelzései alapján, de saját élményeire is alapozva von le következtetéseket.
A tanácsadó felhívja a figyelmet arra, hogy mindenképp érdemes már a babavárás előtt figyelni az életmódunkra, kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozni, a számunkra megfelelő mozgásformát választani, figyelni a pihentető alvásra, a stresszt tudatosan kezelni, sőt lehetőleg kerülni, mert mint azt az ő példája is tanúsítja, a szervezet meghálálja.
– A babavárás előtt már érdemes elkezdeni a folsav szedését, amely nagyon fontos a gerinc és az idegrendszer fejlődésében, ugyanakkor a táplálkozást tekintve többször be lehet iktatni a spenótot, brokkolit, zöldbabot, ezeknek magas a folsavtartalmuk. Ami még fontos, az a napi rostbevitel, mivel a várandósság alatt nagyobb a kockázat a székrekedés kialakulására. Ezért naponta érdemes zöldleveleseket fogyasztani turmixbolva, salátában, és ha szükséges, rostkeverékkel pótolni a hiányt. Nagyon kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre is, legalább két liter vizet vagy annál többet érdemes meginni naponta igény szerint. A test mindig jelez, érdemes figyelni rá – jegyzi meg.

Ami elengedhetetlen
Az évek óta Testszerviz-konzultánsként tevékenykedő tanácsadó rávilágít: a baba fejlődése érdekében a fehérjefogyasztás igénye is megnövekedik ebben az időszakban, hiszen a magzat izomzatának és agyának fejlődéséhez ez nagy mennyiségben szükséges. A napi többszöri húsfogyasztás, a tejtermékek, tojás, hüvelyes növények mind-mind jó fehérjeforrások.
Mint elmondta, a csontozat fejlődéséhez a kalcium is fontos, ezt érdemes magnéziummal együtt pótolni akár táplálékkiegészítőkkel is, hiszen ebből is nagy mennyiség szükséges, főleg, ha már izomgörcsök is jelentkeznek.
Vitaminok, ásványi anyagok terén általában az orvosok is javasolják a B-vitaminokat, a D-vitamint, a vasat, de terhességi multivitaminban is lehet gondolkodni, vagy akár külön pótolni azt, amiből nagyobb az esetleges hiány.
– Javaslom, hogy növényi eredetű táplálékkiegészítőket válasszunk, és hasonlítsuk össze más termékekkel, hiszen lehet, hogy van, amiből több van, mint amire szükségünk van, illetve a további összetevők sem elhanyagolhatók. Csak egy egyszerű példa: a kalcium és a magnézium legyen szerves forma, vagyis citrátos, és legyen mellette D-vitamin. A szerves forma jobban hasznosul, a D-vitaminnak pedig a kalcium felszívódásában van szerepe.

Ellenjavallott ételek
Bár némi odafigyeléssel jó eséllyel kiküszöbölhetjük a terhességi tüneteket, a legtöbb nő a várandóssága során mégis megtapasztalja a kívánósságot, amit szintén számtalan mítosz leng körül. A sors fintora, hogy éppen ebben a fokozottan sóvárgó időszakban nem hódolhatunk minden finom falatnak.
Kerülendő például a nyers vagy lágy tojás vagy az abból készült ételek, mivel szalmonellafertőzést okozhat. Figyeljünk arra, hogy a majonéz, a különböző mousse-ok, a crème brûlée, a tiramisu, a házi fagyi és számos más olyan étel tartalmaz nyers tojást, amiről elsőre talán eszünkbe se jutna, ezért jó, ha körültekintők vagyunk. Természetesen megfelelően elkészült formában a tojás fogyasztása nemcsak megengedett, de kimondottan javallott, hisz rengeteg fontos tápanyagot, vitamint, ásványt és nyomelemet tartalmaz.
Az ipari halászatból származó halakat szintén mellőzni kell, mivel ezek nehézfémmel szennyeződhetnek. Tiltólistára kerülnek a nyers halak és a tenger gyümölcsei is, hisz magas az ételmérgezés veszélye, így a szusi és az osztriga egy időre lekerül az étlapról.
A félkész és készételek fogyasztását az adalékanyagok és a hozzáadott cukor miatt a szakemberek a hétköznapokban sem szorgalmazzák, azonban a terhességi cukorbetegség elkerülése érdekében ebben az időszakban kifejezetten ajánlott száműzni ezeket az étrendből.
A tejtermékek közül a pasztörizálatlan, penészes vagy puhára érlelt sajtok kerülendők, mert Listeria baktériumot tartalmazhatnak, ami veszélyt jelenthet a magzatra. Kemény sajtokat, túrót és sajtkrémeket viszont bátran fogyaszthatunk, de az olasz konyha szerelmeseinek sem kell csüggedniük: bár a parmezán pasztörizálatlan tejből készül, a szennyeződés kockázata minimális.
A véres steakeknek, a tatár beefsteaknek, carpacciónak és más nyers húsból készült étkeknek egy időre szintén búcsút kell inteni, illetve a máj fogyasztását sem szorgalmazzák a szakértők, mivel magas A-vitamin-tartalma káros lehet a magzat számára.
Bár a vélemények megoszlanak, az alkohol fogyasztását a terhesség idejére jobb teljes mértékben kiiktatni, mivel a placentán át bejut a magzat szervezetébe, és közvetlenül károsítja a sejtek meg az agy fejlődését.

Testmozgás
Benkő Boglárka meglátása szerint érdemes mindennapjaink részévé tenni a hosszú sétákat vagy az intenzív gyaloglást, ha pedig a terhességet megelőzően rendszeresen sportoltunk, mindenképp kérjük ki szakorvosunk véleményét a folytatásról.
– Mindenképp ajánlom a kismamatornát, amely remekül átmozgat és felkészít a szülésre. A mozgás mellett ugyanolyan fontos az alvás is, ehhez viszont időben kell lefeküdni, amikor a test már jelez, hogy fáradt; az első trimeszterben lehet, hogy egy kis délutáni alvás is jót tesz a szervezetnek.
Minden kismama másképp éli meg ezt az időszakot, viszont mindenkinek hasznos lehet, hogy kövesse az állapotát, figyeljen a test jelzéseire, és próbálja meg megadni a szervezetének azt, amire szüksége van.

Török Kata

: an accessible web community