Videó – A kettős állampolgárság összeköti a magyarságot

Fotó: Farkas Endre

A Csíki Területi RMDSZ képviselőivel, a térség polgármestereivel és diákokkal is találkozott csíkszeredai látogatása alkalmával Zsigmond Barna Pál, volt főkonzul, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. A politikus a sajtó képviselői számára Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsának elnökével értékelte a kettős állampolgárság intézményét.

Kivételes lehetőségekhez juthatott a külhoni magyarság a könnyített honosítási eljárás során megszerezhető kettős állampolgársággal – emelte ki a sajtóeseményen Borboly Csaba. Hozzátette: mindennek jelentős identitáserősítő hatása is van. Az elnök rámutatott, hogy pontos adatok ugyan nem állnak jelenleg rendelkezésre, de valószínűleg a csíki térségből került ki a legtöbb kettős állampolgár, illetve a legtöbb leadott szavazat a különböző választásokon. A politikus elmondta: Zsigmond Barna Pál látogatása során találkozott a térség polgármestereivel, valamint egy asztalhoz ül végzős diákokkal, az egyházak képviselőivel.

Összekötni a magyarságot

– Tíz éve indult a honosítás és mindig partnerként számíthattunk a csíki RMDSZ-re, illetve a térség polgármestereire, akik az első pillanattól fogva részt vettek ebben a munkában, ebben a feladatban, közös örömben 2011-től az állampolgárság is összeköti a határon túli és anyaországi magyarságot. Ez nagyon fontos lépés volt – emelte ki a volt főkonzul. Zsigmond Barna Pál véleménye szerint az RMDSZ kormányzati szerepvállalásával új dimenzió kezdődhetett a román-magyar kapcsolatokban.

A képviselő megerősítette: a magyar kormányra a koronavírus járvány idején is számíthatnak a határon túli magyar közösségek.

– Igyekszünk minden területen segíteni a külhoni magyaroknak Ennek a támogatáspolitikának az új dimenziója a sport, aminek szintén nagyon fontos nemzeterősítő jellege van, nevelésben meghatározó fontosságú – mutatott rá Zsigmond Barna Pál.

Becze István, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének az elnöke beszámolt a csíkszeredai Magyar Ügyek Házának tevékenységeiről, ahol a járványhelyzetben is folyamatosan zajlott a magyar állampolgársággal, babakötvénnyel kapcsolatos ügyintézés.

Farkas Endre