Videó – A két világháborúban elesett honvédekre emlékeztek Úzvölgyében

Visszafogott ünnepség. Tisztelet a honvédek előtt | Fotók: Péter Ágnes

Pár százan gyűltek össze pénteken az úzvölgyi haditemetőben, hogy megemlékezzenek az első és második világháborúban elhunyt honvédekre. A szentmise délben kezdődött, azután az ünnepi beszédek hangzottak el, majd a koszorúzás következett. A csendes, visszafogott megemlékezésen jelen volt Barta Mihály veterán is, aki részt vett az 1944-es harcban.

A fák árnyékában. Sokan vettek részt a megemlékezésen

A megemlékezésen előbb Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere köszöntötte a jelenlevőket, majd megtartották az ünnepi szentmisét a haditemetőben, amely után Hajdu Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselő mondott ünnepi beszédet, felidézte az 1944-es csata körülményeit.

A hősökre emlékeztek

Mint mondta, az 1944. augusztus 23-i román átállás után nem sok idejük volt a honvédeknek, hogy felkészüljenek, ezért a szovjet hadsereg túlerővel vonult be a völgybe. A parlamenti képviselő rámutatott, hogy nem csak a haditemetőben vannak sírok, hiszen a Csíkszentmártonhoz közeli Rugát-tetőtől Úzvölgye településig mindenhol vannak jelöletlen katonasírok.

‒ Itt emlékezünk az elesett honvédekről, akik a végsőkig kitartottak, mert a szülőföldjükön akartak maradni, és a legdrágábbat, az életüket áldozták fel azért, hogy megvédjék hazájukat – mondta Hajdu Gábor.

Hozzátette, hogy a békét nem hozta el a háború vége, hiszen jelenleg is vannak konfliktusok, amelyek az úzvölgyi területekhez kapcsolódnak, de úgy véli, hogy értékeinket megtartó közösség vagyunk.

‒ A népszámlálás évében azt kívánom, hogy a székelység ezeréves történelme folytatódjon, hogy kultúránkat, környezetünket megőrizve békében és jólétben tudjunk élni itthon – mondta végül.

A tiszteletadás koszorúi

A jelenlevők ezt követően elhelyezték koszorúikat az emlékműnél, majd a székely és magyar himnuszok eléneklésével zárták a megemlékezést.

Újabb emlékhely

Civil kezdeményezésre újabb emlékhelyet hoztak létre: mint Birtalan Sándor polgármestertől megtudtuk, a hódmezővásárhelyi Nagy György János fontosnak tartotta, hogy emléket állítson honvéd nagyapjának és a többi elhunyt katonának, ezért egy fakeresztet állítottak fel a Csíkszentmártonhoz közeli Rugát-tetőn. A polgármester elmondása szerint az újabb emlékhely azt is jelzi, hogy az egész völgy katonatemető, nem csak az úzvölgyi haditemető.

Péter Ágnes

: an accessible web community