A jövőért ültettek Bögöz községben

Tegnap délután a bögözi általános iskolában került pont a Mihai Eminescu Trust Alapítvány Ültessünk a jövőért elnevezésű projektjének a községet illető részére. Zárómomentumként az alapítvány részéről részt vett Má­thé Zsolt programfelelős is, aki ünnepélyes keretek közt több mint 4000 lej értékben adott át tanszereket és didaktikai segédeszközöket az iskola vezetőségének.

Az iskola diákjai rövid előadással fogadták a projektfelelőst. Trónörökös védnök
Az iskola diákjai rövid előadással fogadták a projektfelelőst. Trónörökös védnök

Szász Csaba
szasz.csaba@udvarhely.ma
AMihai Eminescu Trust Ala­pítványt (META) 1987-ben alapította Lon­don­ban a brit királyi család a román emigránsok támogatására. Sok köze nincs a román íróhoz, a nevet stratégiai szempontból választották – tájékoztatott az alapítvány segesvári kirendeltsége részéről Máthé Zsolt projektfelelős. Romániában 2000-ben kezdte meg tevékenységét, azóta mintegy 1500 projektet bonyolított le. Fő célja az erdélyi erődtemplomos falvak kulturális és természeti örökségének megőrzése és újraélesztése, ezen belül restaurálás, hagyományos mesterségek újraélesztése, fenntartható turizmus fejlesztése, új falusi vállalkozók támogatása. Külön említést érdemel az Ültessünk a jövőért természetvédelmi programja, melynek keretében 2009 és 2013 között világszerte (Romániában is) összesen 3 millió facsemetét ültettek el. Az egymilliomodik fát maga Károly herceg ültette el Brassó és Maros megye határában. Kezdetben szász falvakban zajlott a faültetési akciójuk, tavaly más magyar, székely falvakat is bevontak.
A bögözi általános iskolával Tóásó László megyei tanácsos közbenjárásával vette fel a kapcsolatot, így az Iskola másként héten a községből három (bögözi, agyagfalvi és vágási) diákcsoport 5000 facsemetét ültetett el a községhez tartozó Székelydobóban. A szakmai felügyeletet az udvarhelyi magánerdészet részéről két szakember, Szakács Sándor és Kádár Attila biztosította, a facsemeték gondozását pedig a dobói közbirtokosság vállalta fel. Az akcióban az alapítvány biztosította a csemetéket, a szerszámokat, a diákok szállítását, továbbá uzsonnacsomagot minden résztvevőnek három napon át. Ezenkívül több mint 4000 lej értékben adományozott tanszereket és didaktikai segédeszközöket a bögözi iskolának, ezeket tegnap ünnepélyes keretek között adták át a tanintézménynek.
Máthé Zsolt projektfelelőstől megtudtuk, hogy a Károly herceg védnöksége alatt álló META faültetési akciója több megyében zajlott párhuzamosan, Brassó megyében 6000, Szeben megyében 10 000, Maros megyében pedig 15 000 csemete került elültetésre. A legtöbb csemetét azonban Hargita megyében ültették, összesen 97 ezret, amiből Udvarhelyszéken 50 ezret, Székelydobón kívül Farkaslakán, Küküllőkeményfalván, Kányádban, Petken, Firtosmartonosban és Székelymuzsnában.
Máthé Zsolt összegezte a tavalyi és idei akciójuk eredményeit, elmondta, hogy a két évben hét udvarhelyszéki iskola 900 diákja vett részt, akik 28 hektáron összesen 128 500 facsemetét ültettek. A projektfelelős azt is tudatta, hogy az akcióra jövő évben még biztosan lehet számítani, ezt követően az alapítvány pályázati lehetőségeitől függ a folytatás.