A jégkorong-utánpótlást szolgálja

Mindent az utánpótlás érdekében. Újabb „mérföldkő” az akadémia életében FOTÓ: SZJA-ARCHÍVUM

A tervezett ütemterv szerint haladnak a Székelyföldi Jégkorong Akadémia új kollégiumának építkezési munkálatai Csíkkarcfalván. Várhatóan év végére elkészítik a létesítményt, és jövő szeptemberben beköltöznek az első kollégisták – tudtuk meg Nagy Attilától, az akadémia ügyvezető igazgatójától.

Közel egy éve tették le Csíkkarcfalván – a Felcsíki Műjégpálya és az Orvosi- és Metodikai Központ – szomszédságában a Székelyföldi Jégkorong Akadémia új kollégiumának alapkövét. A háromszintes létesítményben 72 sportolónak biztosítanak majd otthont, illetve ezenkívül 30 személyt tudnak elszállásolni, de lesz étterem, büfé, konferencia- és protokollterem, orvosi rendelő, adminisztrációs és recepciós rész is. Ugyanakkor edzői vendégszobákat, közösségi termeket és tanulószobákat is kialakítanak. Tavaly november végéig felépítették a kollégiumot, beszerelték a nyílászárókat, összesen 174 ablakot – ebből 49 tetőtéri – valamint 11 külső ajtót. Az épületet ellátták füstérzékelőkkel és vízelvezető ereszcsatornával, az alagsorban elkészült egy faapríték-tároló, a kazánházat víz- és hőszigetelték – közölte lapunkkal Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezető igazgatója. Megjegyezte: a télen szüneteltek a munkálatok.
– Márciusban közművesítéssel folytatta a kivitelező a munkát, tehát az esővíz-, szennyvíz-, ivóvíz- és az öntözőrendszer megépítésén dolgozott. Ezt május elejéig be is fejezték, és ezen a héten elkezdik az épület külső hőszigetelését. Ezzel az építkezés első ütemét befejezzük, de folyamatban van a belső burkolatok, a ventilációs, erős- és gyengeáramú villamossági, szanitergépészeti munkálatokra az árajánlat kérése és leszerződése. Tehát ez még ebben a hónapban megtörténik, utána folytatódnak a belső munkálatok – részletezte az ügyvezető igazgató.
Hozzátette: a tervek szerint – és az időjárási körülmények függvényében – ez év végéig teljesen elkészítik az épületet, és 2022 szeptemberéig beszerzik a bútorzatot, illetve a szükséges eszközöket. Várhatóan ekkor költöznek be az első kollégisták.

Biró István