A hideg jótékony hatását népszerűsítené

Jeges fürdő, hóban séta, meditációs légzésgyakorlatok – mindezek célja a test életfunkcióinak újraindítása és a gyógyulási folyamatok elősegítése. A hideg jótékony hatásának népszerűsítése céljából szerveznek januárban jeges elvonulást a Fehér-Nyikó forrásvölgyében.

A természet gyógyító erejében hisz Balla Tibor, az Urusos-Nagymedve Gyógy- és Elvonuló Központ működtetője, amely Farkaslakán túl, a Nyikó völgyében működik, két jurta formájában. A magyarországi székhelyű Gyógyító Energia Alapítvány vezetője egész évben szervez természetközeli programokat, rendezvényeket a különböző korosztályú, testi-lelki problémákkal küzdőknek, magát mintegy szócsőnek, közvetítőnek használva a természet energiái és a gyógyulni vágyók között. Legközelebb januárban lesz hasonló jellegű rendezvénye, Jeges elvonulás a vadonban névvel. A résztvevők egy hetet töltenek majd a Fehér-Nyikó forrásvölgyében, amely alatt a jeges víz, illetve a hó, a hideg gyógyító erejével ismerkedhetnek meg. Balla Tibor elmondása szerint az elmúlt évek során többször is bele kellett mennie kényszerből a jeges patakba, és akkor figyelt fel a testében végbemenő pozitív folyamatokra, hogy a jeges fürdő után mennyire más állapotba került, szinte megújult.

– Úgy gondoltam, hogy miután megtapasztaltam a hideg gyógyító hatását, átadom azt másoknak is. A módszerem segítségével elérhetővé teszem a belső hőtermelés beindulását, és a test felolvadását, ellazulását. Elmondása szerint ez a tudatra és testre is olyan mértékű impulzust gyakorol, amely következtében az idegrendszer bekapcsolja a túlélő funkciót. A gyakorlás lényege, hogy ez a funkció átalakuljon természetes programmá, amikor már a test nem túlélni akar, hanem aktiválja az ősi ösztönünkből fakadó belső hőnk termelését, ami az energetikai szintet is nagymértékben emeli. Az eseményen konkrét betegségekben szenvedők vettek részt az elmúlt évek során, voltak pánikbetegek, gerincproblémával küzdők, de pajzsmirigy alulműködésben szenvedők, epilepsziások és lábproblémákkal küzdők is részt vettek már gyógyulás céljából. Balla Tibor elmondta, neki is számos betegsége volt, többek között gerincsérve, tüdőproblémái gyerekkora óta, valamint a térdeiben is sérültek a meniszkuszok, viszont ebben találta meg a gyógymódot, ez a fő orvossága – fogalmazott. A módszert több éve használt önálló gyakorlatok, tapasztalatok segítségével állították össze.