A héten még szabad a vágás

Amennyiben üzletileg megéri, az ortodox húsvéthoz hangolódóan a héten még törvényesen üzemelhet az a Hargita megyében engedélyezett öt bárányvágópont, mely a szakhatóságtól egy hónappal korábban, a nyugati keresztény húsvét alkalmával kapott ideiglenes működési engedélyt.

Nem szükséges új engedélyt kérniük, így amennyiben érdemesnek tartják, az ortodox húsvéthoz kapcsolódóan ismét megnyithatják kapuikat a Hargita megyében egy hónapja ideiglenesen engedélyezett bárányvágópontok – mondta el tegnap lapunk érdeklődésére dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.
Egy hónnappal ezelőtti időszakban, amikor a nyugati keresztény – katolikus és protestáns – felekezetek ünnepelték a húsvétot, a megyében a szakhatóságtól öt ideiglenes bárányvágópont megnyitását kérték a gazdák. Csík térségében három településről – Szépvízről, Csíkszentmiklósról, valamint a Kászonokból – míg Udvarhely térségéből két településről – Felsősófalváról és Kápolnásfaluból – kerülhetett az ünnepi asztalra szánt vágott bárány a hatósági állatorvosok felügyelete mellett működő vágópontokról. A március 30. és április 3. közötti periódusban – amire az első szakaszban kibocsátott ideiglenesen működési engedély vonatkozott – a Hargita megyében a szóban forgó öt vágóponton összesen 364 bárányt vágtak le értékesítési céllal a juhosgazdák, ami jelentősen elmarad a korábbi évek hasonló időszakában tapasztalt vágási kedvtől.
– A katolikus húsvét alkalmával is minimális mennyiség volt. Igaz, hogy több helyszínről igényelték a vágópontnyitási engedélyt, de nem volt az a nagy vágás, mint más esztendőkben – tette hozzá a megyei főállatorvos.
Mindenesetre azok a vágópont-üzemeltetők, akik szeretnék használni a közeli ortodox húsvétban rejlő bárányértékesítési lehetőséget, a szakhatóság által kibocsátott ideiglenesen engedélyek alapján legkésőbb május 1-jéig végezhetik tevékenységüket.

Domján Levente