A hét minden napjára kaland

Ezen a héten a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karán nyílt napokat tartanak. A járványhelyzetre való tekintettel, az idei rendezvény szervezobizőttsága az online térben kínált részvételi lehetőséget a végzős középiskolások számára.

Ahogy azt az egyetemtől megszokhattuk, a nyílt napok szervezése is rendkívül hallgató-barátra sikerült. Ezen a héten zajló esemény minden napján, délután öt órától kezdődik az online bemutató/toborzó, amelynek keretében az egyetem oktatói ismertetnek a különböző szakterületeket. A kedvező idősáv mellett számos ajándékkal is várja az egyetem a jövendőbeli hallgatóit.

A nyílt napokon több szempontból is rendkívül előnyös részt venni. Természetesen ott vannak az ajándékok, emellett viszont számos információval gazdagodhat az, aki „ellátogat” az egyetemre. Elsősorban minden résztvevőt barátságos légkör fogad, minden, az egyetemet érintő kérdésre készségesen válaszolnak az előadók, oktatók, diákok és a HÖK elnöke. Másodsorban bemutatják a különböző szakokon megjelenő órákat, azok rövid leírását adva. Nehéz döntést kell meghoznia minden végzős diáknak, amikor arról kell határoznia, hogy milyen irányba szeretne tovább haladni. A Sapientia munkatársai által a tizenkettedikesek egy kicsit beláthatnak a színfalak mögé, a döntéshozatal pedig könnyebbé válik. Lehetőség nyílik a megismerésre, a lehetőségek latolgatására és a preferenciák megvizsgálására.

A nyílt napok sorát a humán tanszék nyitotta. Az első virtuális találkozó során bemutatásra kerültek a tanszékhez tartozó alapszakok (Román nyelv és irodalom, Angol nyelv és irodalom, Világ- és összehasonlító irodalom – Angol nyelv és irodalom) és mesterszak (Fordító és tolmács). A humán tanszéken folyó munka bemutatására nyolc oktató készült egy-egy rövid prezentációval, amelyben ismertették az általuk oktatott tantárgyakat, és a tantárgyak fontosabb jellemzőit. Ugyanakkor kvízzel is készülnek. A bemutatók sorát dr. Ajtony Zsuzsanna-Ildikó egyetemi docens, a Humántudományok Tanszék vezetője nyitotta. Bemutatójának témája: Értjük, vagy félreértjük egymást? A kommunikáció során fellépő félreértéseket és azok okait taglalta.

A következő bemutatót dr. Tapodi Zsuzsanna-Mónika professzor tartotta, az olvasó felelősségéről, az irodalmi és a való világ közti kapcsolatról, illetve az olvasás rugalmasságáról és szépségéről beszélt.

Dr. Tódor Erika-Mária egyetemi docens a kétnyelvűségről, a nyelvi identitásról, átszólásokról és különböző nyelvi jelenségekről tartott bemutatót, illetve röviden ismertette a pedagógiai képzést is.

Dr. Prohászka-Rád Boróka egyetemi adjunktus az irodalmi technikákról, a tabuk ledöntéséről és az idegen nyelvű irodalmi szakterminológiáról tartott rövid bemutatót.

Dr. Tomonicska Ingrid egyetemi adjunktus, a kanonizált és nem kanonizált román szerzők életéről osztott meg érdekességeket.

A bemutatók sorát dr. Pál Enikő egyetemi adjunktus zárta, aki a nyelvészetről, annak összetevőiről és perspektíváiról beszélt.

A prezentációk között dr. Mihály Vilma, egyetemi adjunktus tartott rövid átvezetőket. A bemutatókat követte a dr. Dégi Zsuzsanna vezetésével zajlott gyors kvízjáték, amelynek nyertese egy sapientiás laptoptáskával gazdagodott. A programok lejárta után a diákok feltehették kérdéseiket, ezután pedig kihirdették a Scullcandy fülhallgató nyertesét is.

Biró Vivien